Annons

E-kolibakterier i dricksvattnet

Prover visar att det finns förhöjda halter av e-kolibakterier i dricksvattnet i stora delar av Mönsterås kommun. Därför bör vattnet kokas innan det används.
Mönsterås kommun • Publicerad 25 juli 2019
Kommunen har upptäckts bakterier i dricksvattnet som gör att vattnet nu måste kokas innan det används.
Kommunen har upptäckts bakterier i dricksvattnet som gör att vattnet nu måste kokas innan det används.Foto: Marit Hommedal

Proverna är tagna vid Finsjö vattenverk som försörjer orterna Mönsterås, Fliseryd, Torp, Finsjö, Hammarglo, Oknö och de norra delarna av Timmernabben med vatten.

– Vattnet i Finsjö tas från Emån och det är alltså där som utsläppet har skett och sedan gått vidare in i vattenverket, säger Ronnie Björkström, avdelningschef vid tekniska kontoret i Mönsterås kommun.

Annons

Utsläppet handlar om e-kolibakterier, det vill säga avföring från djur eller människor, och bakterierna upptäcktes via kommunens egenkontroll.

– Det går djur längs Emån och det räcker egentligen att en kossa bajsar i ån nära vattenverket för att det ska ge utslag i våra mätningar. Kraven för kommunens dricksvatten är tuffa så det behövs inte stora mängder innan vi måste gå ut med information om att koka vatten, fortsätter Ronnie Björkström.

Rekommendationen att koka vattnet innan det används för matlagning eller för att dricka gäller från och med idag torsdag och framåt. Bakterierna som upptäckts gör vattnet otjänligt och kan innebära att den som dricker vattnet kräks eller får diarré. Nya provsvar väntas nu på lördag eller i början av nästa vecka.

– Vi räknar med att det här blir kortvarigt och att hushållen slipper koka vattnet inom några dagar, säger Ronnie Björkström.

Från kommunens sida har man valt att inte ställa ut några tankar med vatten på de orter som drabbats.

– Anledningen till det är värmeböljan som gör att det inte är så bra att ha vattnet stående i tankar utomhus.

Vad det gäller Timmernabben är det hushåll från Varvsvägen och norrut som berörs av rekommendationen.

Lova Ahlstedt på förskolan Lammet fick dricka bubbelvatten i väntan på att det kokta dricksvattnet skulle svalna.
Lova Ahlstedt på förskolan Lammet fick dricka bubbelvatten i väntan på att det kokta dricksvattnet skulle svalna.Foto: Åsa A Cederbom

På förskolan Lammet åkte personalen iväg och köpte vatten i butik när de nåddes av larmet om otjänligt vatten på torsdagsförmiddagen.

– Det här ställer till det för oss i värmen, det gäller att ha koll på barnen så att de inte dricker av kranvattnet, säger Sivan Thegerström Nilsson, pedagog på Lammet.

– Det blir också lite merjobb genom att vi måste koka vattnet men jag tänker att situationen är värre på kommunens äldreboenden jämfört med förskolorna.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons