Annons

”En löprunda i skogen är balsam för min själ”

Hälsapanelen har inga problem att hitta motivation till träningen trots att det är mörkt, grått och regnigt just nu. Träning är ett sätt för dem att koppla av – året runt.
Publicerad 23 november 2019

1. Regnigt, mörkt och ruggigt – hur hittar du motivation till din träning just nu?

2. Vad har du för lunchvanor i vardagen?

Annons

3. Hur stressar du av?

4. Hur smygtränar du på jobbet och i vardagen?

Andreas Högström.
Andreas Högström.

Andreas Högström, brinner för hinderbanor och har en förkärlek till fysiska utmaningar.

1. Jag tränar lika frekvent året runt. Den stora skillnaden är att jag spenderar mer tid på gymmet och färre timmar ute på vintern. Hitta en kompis som du kan träna med, boka dig på ett pass som leds av en instruktör. Större chans att träningen blir av om man är bokad på pass eller med en eller flera vänner som väntar. Har man fortfarande svårt att motivera sig kan man alltid boka in sig på ett lopp/tävling/utmaning som ligger fram åt våren/sommaren.

2. Mina lunchvanor är rätt enkla. Jag har oftast matlåda som innehåller gårdagens middag. Ingen av oss där hemma tror på dieter eller specifik kosthållning (såvida man inte är allergisk). Vi lagar mat som vi tycker om att äta, försöker prova lite nytt. Varierad kost, vegetariskt ibland när min fru tycker det:-)

3. Träning är avstressande för mig. En löprunda i skogen är balsam för min själ. Tid med familjen är en viktig del i att varva ner för mig också. Det kan vara enkla saker som ett parti Uno eller brädspel. Enkla små saker kan göra så mycket. Vi har alltid läst sagor för barnen på kvällen innan läggdags. Det är en stund som jag fortfarande uppskattar väldigt mycket. Läsa ett kapitel eller två och sedan prata igenom vad som hände i boken.

4. På jobbet: Varvar att stå och sitta vid skrivbordet. Tar trappor istället för hissen. Hemma: Ett tips för att väva in träningen med vardagssysslor hemma. Ställ en klocka att ringa varje 10:e minut under 1 timme. Bestäm 1 övning och antal repetitioner, tex 10 st burpees. När klockan ringer gör du din övning och de antal repetitioner. Tiden emellan så är det vardagssysslor, laga mat, vika tvätt, städa och annat roligt som gäller. Fördelen är att alla i familjen kan delta och man peppar varandra.

Evelina Svensson.
Evelina Svensson.Foto: Mats Holmertz

Evelina Svensson, yogainstruktör som gillar att vandra på Öland, dansa och stå på huvudet.

1. Jag tror att det viktigaste är att hitta en träningsform som man älskar, då är det lättare att hålla i sunda vanor även när höstmörkret omsluter oss. Jag längtar alltid till yogamattan. Yoga är en träningsform som jag lätt kan anpassa efter behov och årstid. Namayoga hjälper mig dessutom att alltid hitta tillbaka till min träning om jag av någon anledning har tappat den. För mig är det än viktigare att hålla i och utveckla min egen praktik när jag delar yoga i klasser och workshops. När jag fyllde år fick jag en pulsklocka med stegräknare i present, och den påminner mig om att ta en promenad varje dag oavsett väder. Vi är dock inte helt och hållet kompisar än, klockan och jag.

2. Jag blir serverad fin skollunch varje dag. Lisa som ansvarar för köket på Thorén Framtid gör fantastisk mat. Det finns alltid ett salladsbord med ett stort utbud av röror och grönsaker, som man efter tycke och smak kan komplettera det varma med. Dock är miljön i en skolmatsal inte den mest hälsosamma om man utgår från ayurvedas visdom, som menar att det till och med är viktigare HUR vi äter än VAD vi äter. Utifrån den principen är pedagogisk lunch inget jag skulle rekommendera … ha ha ha. Skolor överlag har en del att jobba på där.

Annons

3. Det gör jag främst genom yoga och meditation. Så här på hösten myser jag även på att brygga en kopp vataté, som jag gärna dricker i stillhet framför vår öppna spis. Det är något mystiskt och väldigt rofyllt med levande eld. Någon gång i veckan unnar jag mig en stund i badkaret, gärna med en lyxig badbomb lyssnandes på en inspirerande podcast, men överlägset är nog att ta en varm oljemassage innan dusch. Jag öser in hårbotten och kropp i mognad sesamolja, som balsam för nervsystemet och själen. Att lyssna på lugn musik är för mig ett annat fantastiskt verktyg till avslappning och återhämtning.

4Jag får gratis motion i skolan då jag sällan sitter ner. Vi använder dessutom rörelsepauser och brainbreaks integrerat i undervisningen. På Namayoga blir det naturligt lite extra träning när jag ger ayurvediska behandlingar, som en gående meditation där jag har min fulla närvaro uppmärksamhet i mina händer. Är jag i Lindsdal väljer jag gärna cykeln framför bilen.

Erika Lindeblad.
Erika Lindeblad.

Erika Lindeblad, löpcoach som gillar att vara i rörelse. Har tävlat i friidrott men föredrar längre distanser numera.

1. Fokuserar på mitt mål med träningen. Vad vill jag uppkomma? Vad är min ambition? Man kan inte förvänta sig reslutat om man inte är beredd på att göra jobbet för nå målet - det är min största motivation. Oftast kanske det är svårast att ta sig ut eller ta sig till gymmet men när man väl är där, ute eller på gymmet, så tänker man inte så mycket på att det är regnigt, mörkt eller ruggigt. Dessutom smakar maten aldrig så bra som efter träning och soffan är heller aldrig så skön. Utför en träningsform som du tycker är rolig och du behöver inte söka efter motivation, den bara finns där.

2. Matlådor, alltid matlådor! Antingen från grymma Healthyfoodbox som underlättar i min vardag och jag kan lägga mer energi på min träning och återhämtning (och annat viktigt jag vill hinna med). Har jag inga matlådor därifrån lagar jag min mat själv. Matlådor i veckorna är en av nycklarna till att jag får ihop mycket träning och bra mat i min vardag.

3. Springer. Det är verkligen en sak som får mig att stressa av. Ingen mobil. Ingen musik. Bara fokus på mig och min träning. Det är under mina löpturer mycket av mina idéer kommer upp och jag tar kloka beslut men också då jag kan tänka på absolut ingenting. Båda delarna är väldigt avstressande för mig. Annat som får mig att stressa av är kramar, havet och skogen. Att lyssna på tystnaden. Vara på platser som betyder mycket för mig eller vara med människor som sprider glädje, kärlek och energi.

4. Är en sån som går i rulltrappor, gärna tar trappor istället för hissen, cyklar eller går inte alltid den kortaste vägen...men ser det mer som vardagsmotion än smygträning...När jag tänker att jag inte kan lyfta en tung sak eller flytta på något tungt så vill jag bevisa för mig själv att jag visst kan och oftast kan jag det om jag bestämmer mig för det. Tar inte alltid den enklaste vägen utan utmanar gärna mig själv.

Timmy Juved.
Timmy Juved.

Timmy Juved, har siktet inställt på Ironman Kalmar 2020. Gillar att involvera familjen i träningen.

1. Jag skulle ljuga om jag säger att det är superkul att ge sig ut i detta väder. Jag försöker hela tiden att tänka på kontinuiteten i träningen, jag kommer helt enkelt tappa för mycket om jag skulle strunta i det. Sen är inte träning alltid roligt så ibland får man helt enkelt bara bita ihop. Jag försöker alltid fokusera på mitt långsiktiga mål – Ironman, för att ge mig själv lite extra push. Ett tips är att träna tillsammans med någon. Då sporrar och triggar man varandra.

2. Jag försöker att hela tiden äta så varierat som möjligt. Ofta blir det att jag är på jobbets restaurang och då försöker jag alltid att köra på klassiska tallriksmodellen.

Annons

3. Jag skulle säga att träningen är faktiskt dom tillfällena jag kopplar av plus att det bidrar till att jag sover så extremt mycket bättre än om jag inte hade tränat. Men ett långpass löpning är perfekt för att varva ner, få vara ensam och reflektera lite. Jag personligen förespråkar mycket stretching efter varje pass och jag brukar försöka lägga 5-10 med små övningar där även avslappning är en stor del.

4. Jag har ett stillasittande jobb så jag försöker att göra det jag kan i vardagen för att röra på mig. Jag cyklar till jobbet varje dag, försöker att stå mycket vid mitt skrivbord, ta korta promenader samt även ibland ta ett snabbpass på gymmet på lunchen eller en promenad.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons