Annons

Tolfte bekräftade covid-19 fallet i länet: ”Vi vet inte exakt om vi har en smittspridning i samhället”

För närvarande vårdas fyra personer på Kalmar länssjukhus infektionsklinik för covid-19. Ytterligare åtta personer har bekräftad smitta men behöver inte sjukhusvård.
Kalmar • Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 23 mars 2020
Länssjukhuset i Kalmar. Här vårdas fyra personer för covid-19.
Länssjukhuset i Kalmar. Här vårdas fyra personer för covid-19.Foto: Mats Holmertz

I helgen har ytterligare två fall av covid-19 bekräftats genom provtagning.

Det senast bekräftade fallet, som kom på söndagen, handlar om en man i 50-årsåldern som har insjuknat utomlands och därefter sökt vård. Efter provtagning kunde man konstatera att det rörde sig om covid-19. Under lördagsdygnet bekräftades det elfte fallet i länet, en man i 80-årsåldern som har upptäckts via kontaktspårning kopplat till tidigare fall. Också denne vårdas på sjukhuset och mår ”förhållandevis bra”. Under den gångna veckan har kontaktspårning skett för att se om fler kan ha smittats.

Annons

Minst tre ytterligare personer som kan ha smittan har på så sätt identifierats. De alla har milda symtom och har därför inte testats då de inte behöver sjukhusvård utan kan vårda sig själva i hemmet. De har däremot fått förhållningsregler av infektionsläkare och ska hålla sig hemma och inte träffa andra personer förrän de känt sig friska i minst två dygn.

Vad gäller provtagning är det endast personer som är så sjuka att de behöver vård på sjukhus som testas, samt nyckelpersoner som arbetar inom vården.

Biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare Per-Åke Jarnhemier.
Biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare Per-Åke Jarnhemier.Foto: Mats Holmertz

– Vi har inte haft möjlighet att provta fler, vi har inte haft material till det. Det som gäller om man känner sig sjuk är att man stannar hemma tills det gått två dygn utan symptom. Det är grundregeln, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare.

Ännu så länge finns inga tecken på att det uppstått så kallad samhällssmitta i Kalmar län, enligt Per-Åke Jarnheimer.

– Vi vet ju inte exakt om vi har en smittspridning i samhället eller inte. Men samtliga fall hittills som provtagits har varit utomlands själva eller haft kontakt med någon som varit utomlands. Det har inte kommit in någon där vi inte haft en aning om vart smittan kommit ifrån.

Är du orolig själv?

– Ja. Inte för min egen del men för att det kommer att bli en jobbig period med stor belastning på sjukvården. Vi vet ju inte hur illa det kommer att bli och hur länge det kommer att hålla på.

Här saknas innehåll

Personer som bor i storstäder uppmanas nu av Folkhälsomyndigheten att hålla sig hemma över påsk och inte åka till exempel till Öland. Men det finns redan ett större antal på plats, enligt uppgifter till Barometern. Kan det påverka vårdbelastningen?

– Det kan man tänka sig. Det vi har kapacitet för är våra länsbor.

På en presskonferens med Folkhälsomyndigheten i fredags avrådde myndighetens generaldirektör Johan Carlsson storstadsbor från icke nödvändiga resor till bland annat Öland.

Annons

– Det finns anledning att fundera särskilt kring smittspridningar till resor och annan vistelse under påsken. Det är framförallt fjällturismen som har varit fokus för intresset men även resor till områden där vi vet att det finns mycket sommarboenden som Öland, Gotland och andra områden. Det är positivt i grunden att folk rör sig ut från storstäderna men det finns en hel del problem. Utbrottet som vi har idag till väldigt stor utsträckning beror på den smittspridning som skedde i de italienska alperna och den omedvetenhet som fanns att det här var på gång. Därför måste vi fundera noga hur vi kan hantera det när människor från olika delar av landet samlas på ganska begränsade ytor, sade Johan Carlson vid presskonferensen.

Det finns planer på att utöka antalet intensivvårdsplatser på sjukhuset.

LÄS MER:

Här saknas innehåll

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons