Annons

Nu laddar de för nästa steg: ”Vill lyfta krafterna ur metoo”

Kalmar • Publicerad 20 januari 2018 • Uppdaterad 22 januari 2018
Alexandra Durne och Julia Björknert kallar metoo för en pågående revolution. ”Den gemenskap och det systerskap som man blir en del av i och med allt det här är någonting som jag aldrig har varit med om innan, säger Alexandra Durne.
Alexandra Durne och Julia Björknert kallar metoo för en pågående revolution. ”Den gemenskap och det systerskap som man blir en del av i och med allt det här är någonting som jag aldrig har varit med om innan, säger Alexandra Durne.Foto: Mats Holmertz

Tre månader har gått sedan metoo spred sig som en löpeld över världen.

Nu laddar Alexandra Durne och Julia Björknert inför nästa steg i det som kallas för en kvinnlig revolution.

Annons

– I framtiden tror jag att vi kommer att prata om före och efter metoo, säger Julia Björknert.

”Vi kan inte låta det stanna vid en hashtag.”

Så sa Alexandra Durne, som själv vittnat om grova övergrepp och trakasserier, angående metoo i en intervju i Barometern från den 20 oktober.

Ett par dagar senare arrangerade hon och Julia Björknert manifestationen Metoo Kalmar på Larmtorget.

Trots kraftiga vindar och regn slöt ett hundratal personer upp för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det var positiva reaktioner från alla men det var väldigt tunga frågor som vi pratade om och som väckte känslor. Många kom fram efteråt och sa att de tagit väldigt illa vid sig av att det är så här det ser ut men att det är ögonöppnande och viktigt att vara i det obekväma för att förstå ordentligt, säger Alexandra.

Sedan de där dagarna i oktober har mycket hänt.

I Sverige har bransch efter bransch organiserat sig på sociala plattformar under egna hashtags. Uppropen växer i antal och så sent som i januari har exempelvis både handelsanställda och finansbranschen anslutit sig.

– Jag tycker inte att det är chockerande, men det var kanske inte det jag hade väntat mig från första början. Men jag tycker att det är otroligt imponerande att se hur stort det har blivit, för det var inte helt självklart. Nu tror jag att vi är på väg mot en utveckling och ett samhälle som är mer och mer mottagligt för den här förändringen och som mer och mer ser de här strukturerna, säger Alexandra.

Metoos genomslag i Sverige har fått stor uppmärksamhet. I inhemska och utländska medier har rörelsen beskrivits som en tsunami, en historisk omsvängning och en revolution som fortfarande pågår och inte visar några tecken på att avta.

Annons

Beskrivningen är något som Alexandra och Julia skriver under på.

– Det blev som jag hoppades. Det blev inte bara en hashtagg, det blev inte bara en manifestation och sedan var det back to normal igen, utan det känns som en pågående revolution fortfarande. Vi har inte kommit igenom på andra sidan av metoo än utan vi är fortfarande i det väldigt, väldigt mycket, säger Alexandra.

Vad hoppas du ska komma ut på andra sidan?

– Jag vill någonstans motbevisa de som säger att metoo har gått för långt eller att det är överdrivet. Jag hoppas att fler och fler ska bli övertygade om att det är livsnödvändigt att det här sker. Det är en förhoppning att det ska leda till det men också saker som lagändringar. Det är sådana saker jag hoppas på, samhällsomvälvande förändringar.

Både Alexandra och Juli tycker sig kunna skönja början på förändringar i samhället. De nämner bland annat att frågorna diskuteras flitigare och öppnare på flera olika nivåer.

– Jag kan känna att det är lite enklare att prata om ämnena i sig. De är lättare att närma sig då man har en ingångsport i metoo. Tystnadskulturen börjar motverkas lite, det är nog det jag känner har varit mest påtagligt, säger Julia.

– Det vi behöver göra för att komma vidare är att prata om det på fler sätt, i personalrummet, med våra barn, med våra vänner, våra familjer och så vidare. Det ska vara självklart att man kan berätta om de här sakerna. Även om vi inte är där än så tänker jag att det är ditåt vi är på väg, säger Alexandra och fortsätter:

– Det känns som att skammen börjar förflyttas lite från den som blivit utsatt till den som faktiskt utsatt. Det är en av de positiva effekterna som jag tycker mig se av metoo.

Samtidigt som metoo fortfarande pågår blickar Alexandra och Julia framåt.

I samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars arrangerar de festivalen Queens of Kalmar. Festivalen syftar till att lyfta kvinnors utsatthet och att lyfta de styrkor och kvinnokrafter som finns.

Annons

– Vi vill också lyfta de krafterna som har kommit ur metoo. Det är så många kvinnor som hör av sig, vi finner så mycket gemenskap hos varandra, och det vill vi också lyfta fram på en högre nivå än bara i mina privata meddelanden där jag ser styrkan och viljan att förändra. Vi vill få ut styrkan i samhället också. Tillsammans kan vi skapa någonting.

– Nu tar vi nästa steg. What now istället för metoo eller vad man ska säga, säger Alexandra.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons