Rödbetshummus med feta
Ingredienser
1 stor sats, 15 minuter + cirka 45 minuter i ugnen
1 stor rödbeta
1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g
3/4 dl ljus tahini
3/4 dl citronsaft (+ eventuellt extra)
2 msk olivolja
75 g feta
1 liten vitlöksklyfta, riven
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
Till servering:
mynta och/eller dill
vallmofrön (kan uteslutas)
olivolja
Gör så här:
1. Packa in rödbetan i folie och rosta i ugnen i 200 grader tills den är helt mjuk (45–80 minuter beroende på storlek). Känn efter med en vass kniv. (Alternativt utgå från färdigkokt.)
2. Mixa avrunna kikärtor med tahini, citronsaft, olivolja, feta, vitlök, salt, peppar och spiskummin i matberedare tills det blir helt slätt. Skrapa sidorna då och då.
3. Låt rödbetan svalna. Gnid av skalet. Dela i bitar och mixa med resten.
4. Smaka av med salt och eventuellt lite extra citron.
5. Toppa med mynta och/eller dill och vallmofrön. Ringla över olivolja och servera som dipp eller tillbehör. Blir också väldigt vackert på en buffé.
Att dricka till
Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.
Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.