Annons

Rödbetshummus med feta

”Hummus” betyder ”kikärtor” på arabiska, och egentligen ska en hummus inte innehålla något annat än just det. Men den här varianten är ju så rasande grann och lyser upp hela matbordet. Du kan fuska genom att använda färdigkokta rödbetor.
Recept • Publicerad 19 januari 2023
Rödbetshummus är lika vackert som gott. Perfekt tillbehör eller dipp.
Rödbetshummus är lika vackert som gott. Perfekt tillbehör eller dipp.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingredienser

1 stor sats, 15 minuter + cirka 45 minuter i ugnen

1 stor rödbeta

1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g

3/4 dl ljus tahini

3/4 dl citronsaft (+ eventuellt extra)

2 msk olivolja

75 g feta

1 liten vitlöksklyfta, riven

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk malen spiskummin

Till servering:

mynta och/eller dill

vallmofrön (kan uteslutas)

olivolja

Gör så här:

1. Packa in rödbetan i folie och rosta i ugnen i 200 grader tills den är helt mjuk (45–80 minuter beroende på storlek). Känn efter med en vass kniv. (Alternativt utgå från färdigkokt.)

2. Mixa avrunna kikärtor med tahini, citronsaft, olivolja, feta, vitlök, salt, peppar och spiskummin i matberedare tills det blir helt slätt. Skrapa sidorna då och då.

Annons

3. Låt rödbetan svalna. Gnid av skalet. Dela i bitar och mixa med resten.

4. Smaka av med salt och eventuellt lite extra citron.

5. Toppa med mynta och/eller dill och vallmofrön. Ringla över olivolja och servera som dipp eller tillbehör. Blir också väldigt vackert på en buffé.

Fakta

Att dricka till

Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.

Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons