Annons

”Många fel om Skogsstyrelsens arbete mot granbarkborren”

Slutreplik i debatt om granbarkborren, tidigare inlägg 17 och 23 april.
”Skogsägare och skogsbruket gör stora och viktiga insatser för att bekämpa granbarkborren.”
Debatt • Publicerad 30 april 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Skogsstyrelsen har sedan flera år en svärmningsövervakning för granbarkborre. I år är den tack vare samarbete med aktörer inom skogsbruket mer omfattande än någonsin.”
”Skogsstyrelsen har sedan flera år en svärmningsövervakning för granbarkborre. I år är den tack vare samarbete med aktörer inom skogsbruket mer omfattande än någonsin.”Foto: Jessica Gow/TT

Skogsstyrelsen har sedan hösten 2018 arbetat tillsammans med skogsbruket i projektet Stoppa borrarna för att ta sig an denna stora utmaning. I Carl-Wiktor Svenssons debattreplik kan man tyvärr få uppfattningen att Skogsstyrelsen inte alls agerat.

# Han skriver att det satsats rekordmycket pengar på nya skyddade områden i skogen istället för att bekämpa granbarkborren. Det stämmer inte. Tvärt om har anslaget för skydd av ny skog minskat i flera år. Samtidigt har vi fått 30 miljoner extra för att arbeta med skogsskador varav 22 miljoner går till bekämpningen av granbarkborren.

Annons

# Svensson menar att vi inte har några initiativ till bevakning av populationsutvecklingen av granbarkborre. Skogsstyrelsen har sedan flera år en svärmningsövervakning för granbarkborre. I år är den tack vare samarbete med aktörer inom skogsbruket mer omfattande än någonsin. Dessutom har vi tillsammans med skogsbruket gjort inventeringar av angreppens omfattning under hösten både 2018 och 2019.

# Carl-Wiktor Svensson skriver att vi endast gjort ett fåtal insatser mot angrepp i skyddad skog. I skyddade områden gjorde vi förra året insatser mot granbarkborren motsvarande cirka 2 miljoner kronor i Götaland. I år är även målet att sätta ut 1 500 fällor i anslutning till skyddade områden samt oskadliggöra angripna träd och vindfällen där det är möjligt utifrån lagstiftning och de resurser vi har.

# Svensson antyder att vi inte agerat förrän vi fick regleringsbrevet av regeringen för 2020. Redan hösten 2018 startades satsningen Stoppa borrarna tillsammans med skogsbruket. Det vet Svensson om eftersom han själv suttit med sedan start i den lokala skogsskadegruppen i Kalmar län. I projektet satsas det bland annat på informationsspridning, insamling av kunskap och fakta för att alla ska kunna agera så snabbt och rätt som möjligt.

Nu är det viktigt att vi alla hjälps åt och att skogsägarna även fortsättningsvis agerar och tar ansvar för att virke som är angripet tas ut i tid. De flesta skogsägare tar stort ansvar men det finns undantag. För att tydliggöra det ansvaret, men också för att uppfylla vårt uppdrag som tillsynsmyndighet, kommer vi öka tillsynen på det området. Det är inget hot utan ett sätt att beskriva förutsättningarna.

Therese Nilsson, chef för Kalmars distrikt, Skogsstyrelsen

Johanna From, chef för region Syd, Skogsstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons