Annons
Insändare

Persson förnekar problem med integration

Det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson syn på befolkningsutvecklingen är uppenbarligen en förnekelse av integrationsproblemen och segregationen. I synnerhet när det gäller strukturen på befolkningsutvecklingen i Kalmar.
Publicerad 24 juni 2019 • Uppdaterad 25 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fullmäktigeledamoten och den tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson menar att Johan Persson förnekar integrationsproblem.
Fullmäktigeledamoten och den tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson menar att Johan Persson förnekar integrationsproblem.Foto: Mats Holmertz

För några veckor sedan gläntade Daniel Braw på Barometerns ledarredaktion på locket genom att ta upp den misslyckade integrationen av det stora antalet nyanlända till Kalmar, samt den stora arbetslösheten inom gruppen utrikes födda.

Kommunalrådet Johan Persson (S) blev riktigt sur över artikeln och kritiserade ledarredaktion i ett blogginlägg, något som han senare raderade. Han räknade i stället upp Kalmar kommuns höga ranking på flera områden men det anmärkningsvärda var att Johan Persson inte med ett enda ord nämnde något om integrationen, arbetslöshet eller befolkningsutvecklingen i sitt blogginlägg. När Johan Persson pratar eller skriver om befolkningsutvecklingen handlar det bara om totala antalet, aldrig något om hur sammansättningen av befolkningsökningen ser ut.

Annons

Förnekaren Johan Persson borde studera befolkningsstatistiken lite mer och noggrannare. Daniel Braw skriver att befolkningsökningen i Kalmar sedan 2002 består av 60 procent utrikes födda men läser man statistiken från SCB lite djupare så är det betydligt värre än så.

Om man använder SCB:s definition på inrikes respektive utrikes bakgrund som gäller sedan 2002 så består befolkningsökningen inom Kalmar kommun sedan 2002 av utrikes bakgrund till hela 76 procent. I rena siffror så innebär det att av befolkningsökningen på 8 444 personer består av 6 380 personer med utländsk bakgrund, antingen utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar. En skrämmande hög siffra och en förklaring till varför det ser ut som det gör i Kalmar idag. Johan Persson blundar och räknar istället med ökade statsbidrag för varje nytt huvud.

När Mona Sahlin var integrationsminister 2001 så ändrade regeringen definitionen för hur inrikes bakgrund skulle beräknas. Före 2002 räknades personer som var födda i Sverige med en inrikes född förälder och en utrikes född förälder som en person med utländsk bakgrund men sedan 2002 räknas denna grupp som personer med inrikes bakgrund. När regeringen införde den nya definitionen minskade antalet personer med utländsk bakgrund dramatiskt i statistiken. På nationell nivå blev helt plötsligt ca 300 000 personer som tidigare ansetts ha utländsk bakgrund, istället personer med svensk bakgrund i statistiken.

Om den äldre definition skulle användas för Kalmar kommun idag, så innebär det att befolkningsökningen sedan 2002 består till 90 procent av personer med utländsk bakgrund. I faktiska siffror innebär det att 7 544 personer av befolkningsökningen på 8 444 har sina rötter i något annat land. I väldigt stor utsträckning dessutom i något MENA-land, det vill säga Mellersta Östern eller Nordafrika. Johan Persson tar aldrig upp denna verklighet i något sammanhang.

Med den befolkningsstrukturen i bakhuvudet är bostadsbyggande som just nu pågår i Kalmar en stor gåta. Vem är det som köper alla dessa bostäder som byggs? De invandrargrupper som kommit till Kalmar under de senaste decennierna är en svag grupp ekonomiskt och kan knappast vara de som köper bostadsrätter i så stor utsträckning. Är det en dold segregation som pågår, där personer med svensk bakgrund söker sig till andra och nya bostadsområden och att de bostadsområden som lämnas utvecklas till nya utanförskapsområden när istället nyanlända flyttar in?

Jag håller det för ytterst troligt att bostadsbubblan i Kalmar kommer krascha inom en snar framtid. Befolkningsutvecklingen tyder på just det. Om jag vore kommunalråd skulle jag vara mycket orolig för dagens utveckling. En utveckling som det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson uppenbarligen förnekar och därmed heller inte kan påverka genom politiska beslut.

Thoralf Alfsson

Kalmar

Läs mer:

Annons
Annons
Annons
Annons