Annons

Bokpanelen tipsar om hårda klappar

Publicerad 7 december 2019

Böcker är en populär julklapp, men inte alla gillar fysiska böcker utan vill hellre lyssna på dem. Bokpanelen har önskemål och tips.

1. Julen närmar sig och alla gillar att få hårda paket – vilken bok skulle du vilja ha i ditt paket och varför?

Annons

2. Vad har du för relation till bibliotek?

3. Vad är en god bok för dig?

4. Vilken bok skulle du vilja se som film eller tv-serie?

LIsa Fogby.
LIsa Fogby.

Lisa Fogby, gillar deckare och att förkovra sig i litteratur kopplat till jobbet.

1. Böcker är alltid roligt att få i samband med jul när det finns tid och möjlighet att koppla av med en bok. I år är jag nyfiken på Lena Einhorns bok "Den tunna isen" eftersom jag har hört mycket gott om den och dessutom gillar jag hennes bok "Ninas resa".

2. En värdefull plats, som alltid har funnits där och följt mig sen barnsben och fram till nu. Jag minns bibliotekstanten som stämplade varje bok jag lånade som barn och lånekortet var viktigt att ha med sig. När jag fick egna barn blev det månadens höjdpunkt att besöka biblioteket och låna nya böcker för både mig och barnen. Som student och även som yrkesverksam använde jag ofta biblioteket som en vilsam och kreativ plats för studier och inläsning.

3. En god bok får fantasin att flöda, den skapar bilder i huvudet och inlevelse och spänning, så det är svårt att släppa den för något annat. En god bok lockar till fortsatt läsning tidigt i boken och är svår att följas upp av en ny bok när den är färdigläst.

4. Tyvärr blir jag ofta besviken på filmer som är baserade på bra böcker. Ska jag välja en bok som film, tror jag någon av Keplers böcker kan vara spännande. Hypnotisören finns redan som film, men kanske Stalker eller Kaninjägaren?

Daniel Lund.
Daniel Lund.

Daniel Lund, ordälskare som gärna lyssnar på ljudböcker skrivna med finess.

1. Nej, nej, nej! Jag upprepar: nej,nej nej! Snygga ryggar och frasigt papper må ha sin charm men jag har fått nog av fysiska böcker. Min telefon är proppfull med böcker, jag nöjer mig med dem.

Annons

2. Jag älskar bibliotek. Jag har inte lånat något på fem år men min kärlek är lika stark för det. Mina barn är entusiastiska storkonsumenter och bär ett par kilo fram och tillbaka per vecka. Blandningen på det de bär hem är också fantastisk. Just nu läser jag till exempel en 250 sidor tjock bok om amatör-entomologi som min sexåriga dotter lånat i tron att den skulle vara spännande på grund av en nyckelpiga på omslaget. Hon hade fel. Den är verkligen inte spännande. Man kan utrycka det som att jag och min fru inte tävlar om vem som ska läsa nattsaga just nu. Men vi börjar kunna en hel del om skalbaggar ska erkännas.

3. Sju sorters kakor?

4. Knepigt, det slutar ändå med besvikelse. För många år sedan såg jag ett avsnitt av Nessers van Veteren på tv. Det var bedrövligt trots namnkunniga skådespelare. För ett år sedan läste jag böckerna och blev stormförtjust. Bra dialoger och roliga karaktärer. Så någon slags nytag där kanske kunde vara något.

Marinett Målberg.
Marinett Målberg.

Marinett Målberg, läser gärna romaner, men är allätare. Tycker om att läsa på morgonen.

1. Jonna Bornemark: Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Jag blev nyfiken på författaren, som är professor i filosofi, när jag hörde henne hålla ett fantastiskt tal vid riksdagens öppnande. Hon började med att tala om att ta vara på en duktig undersköterskas kunnande och lyhördhet, vilket vi idag har en tendens att tappa bort bland alla dokumentationssystem. Hon avslutade med att tala om kulturens betydelse för vårt samhälle. Att hon visste vad hon talade om märkte jag tydligt, jag som har arbetat som undersköterska på en avdelning för demenssjuka i många år och som arbetar för allas rätt till professionell scenkonst genom mitt engagemang inom Riksteatern.

2. Jag har en stark dragning till bibliotek och om jag är i en ny stad söker jag gärna upp ett bibliotek. Ett fantastiskt bibliotek som jag har varit på är John Rylands Library i Manchester. Stilen är gammeldags och som tagen ur en Harry Potterbok. Mitt i den här miljön sitter människor och studerar på sina moderna laptops.

3. En god bok är en bok som jag tänker på efteråt, där jag kommer på nya tankar och funderingar efterhand. En god bok kan jag gärna läsa om.

4. Det skulle vara så roligt att få se en film sprungen ur den lokala författaren Fredrik Lobergs bok Samhällsbyggarna. Jag tycker att det är en bok som speglar vikten av att människor engagerar sig i samhället. Det kan vara i föreningar för demokratins bästa tex fackföreningar, politiskt engagemang eller fredsgrupper. Det är något som man gjorde mycket i Fågelfors, det lilla samhället där boken har sitt ursprung och det märks fortfarande i samhället att det ex inte är lika mycket rasism som i många andra små samhällen. Den visar också hur viktigt det är för ett litet samhälle att den stora industrins ägare har ett bra tänk för sina arbetares arbetsmiljö.

Jonny Nilsson.
Jonny Nilsson.

Jonny Nilsson, historiker som är både läsare och samlare. Gillar lokalt förankrad litteratur.

1. Fredrik Lindströms bok ”100 svenska dialekter” låter intressant. Dialekterna har blivit allt färre under 1900-talet i takt med att rikssvenskan har tagit över. Det talade språket riskerar att bli allt mer slätstruket och kraftlöst, vilket är synd. Många dialekter har ju egna ord och vacker klang och i den här boken kan man tydligen kombinera läsandet med olika ljudprov.

Annons

2. Biblioteket blev tidigt en frizon där jag kunde låna det vi inte hade råd att köpa. Det var viktigt för oss som kom från hem med få böcker. Ofta lånade jag för många luntor som jag behöll alldeles för länge, varför relationen till biblioteket ibland kunde bli något ansträngd. Biblioteket låg i gamla tingshuset på den tiden och där fanns en mysig atmosfär som gjorde att man gärna stannade där länge. Nu använder jag mest biblioteket för forskning. Det är viktigt att biblioteken får förbli öppna för alla.

3. En god bok leder mig antingen in i den ultimata verklighetsflykten där jag glömmer bort allt annat för en stund, eller så utmanar den mig med nya tankar och kunskaper. De bästa böckerna lyckas ofta kombinera tidlösa och aktuella teman. Ofta märker man om författaren verkligen vill förmedla något eller bara ser skrivandet som en inkomstkälla. Att inte stryka medhårs är nobelt.

4. Filmatiseringen av Johan Theorins fenomenala ölandsdeckare Skumtimmen visade att det inte är enkelt att fånga bokens speciella atmosfär. Filmformatet var för litet. Men låt en duktig regissör göra en tv-serie av hans andra bok Nattfåk. Jag tror det formatet skulle passa bättre för att återskapa stämningarna som kräver både tid och finkänslighet.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons