1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Viltnyheten som visade sig vara en anka

Det går för snabbt även hos myndigheter när budgeten ska kommenteras. Och ofta blir det fel.
Vildsvin i Kläckeberga. Även i fortsättningen kommer vildsvin undersökas för bland annat afrikansk svinpest,
Foto: Mats Holmertz

Nyheten på tisdagen var närmast skräckinjagande. Sjukdomsövervakningen av vilda djur som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, genomfört sedan 70 år skulle avbrytas eftersom uppdraget inte nämns i regleringsbrevet från regeringen. Det skulle avsevärt försvåra upptäckten av exempelvis den fruktade fågelinfluensan och den afrikanska svinpesten.

Texterna i ämnet fick omgående spridning i de svenska medierna. Och tolkningen är den självklara.

Även om övergångsregeringens neutrala hållning underströks i nyhetsrapporteringen i ärendet är det en M/KD-budget som fördelat medel till myndigheterna och som rimligen får bära skulden i allmänhetens ögon för att ett historiskt arbete skulle gå i graven.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men på varje redaktion vet man att de riktigt uppseendeväckande tipsen inte alltid är korrekta utan måste kontrolleras mot oberoende källor. I detta fall har regeringen inte skrivit in i regleringsbrevet att viltövervakningen ska fortsätta hos myndigheten med öronmärkta pengar från Viltvårdsfonden. I en intervju deklarerar emellertid statssekreteraren på näringsdepartementet att viltövervakningen är en ”kärnverksamhet” som ska fortsätta.

Viltnyheten förefaller alltså vara en anka, om uttrycket tillåts. Myndigheten gick ut för snabbt med uppgiften om att verksamheten skulle läggas ned och medierna hängde på.

Det finns emellertid en annan intressant aspekt i frågan. Få har nog tänkt på att det är Sveriges jägarkår som finansierar ett medicinskt arbete i syfte att förhindra bland annat pandemier. Viltvårdsfonden är nämligen finansierad av avgiften för det statliga jaktkortet på 300 kronor per jägare. Drygt hälften av pengarna - 50 miljoner kronor - fördelas till Svenska Jägareförbundet som har ett allmänt uppdrag av regeringen att administrera jaktfrågor. Men hälften så mycket går till Naturvårdsverkets arbete och mindre summor fördelas till Statens Veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelserna och till Svenska Naturskyddsföreningen. Viltvårdsfonden blir således en allmän skattkista - en alternativ kassakista för finansdepartementet.

Det låter faktiskt inte som den mest lämpade metoden att finansiera ett långsiktigt förebyggande arbete mot pandemier, även om landet jägare är vana vid att ta ett stort samhällsansvar.

Läs mer

Nybro

Lokal tävling under coronarestriktioner fick ersätta SM i kubb

Arrangören om kubb: ”Alla kan ju spela – gammal, ung, man och kvinnor”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misshandel i Kalmar. Kvinna våldsam mot polispatrull i Växjö.

LIVERAPPORTERING

14.30: Nannes trupp presenterad – här följer du matchen mot Häcken

Sportens Henrik Eriksson rapporterar direkt från Bravida Arena.

Porträtt

”Kalmar har alltid varit hemma”

Patrick Schmuul Thalenius har länge flyttat runt. Nu har han fyllt 50 år och planerar att stanna i Kalmar.

Matchguide: Häcken–KFF

David Elm: ”Fidan och Viktor fungerade inte alls bra senast”

Allt du behöver veta inför eftermiddagens allsvenska match.

Brott

Man misstänks för grovt sjöfylleri på norra Öland

En man i 25-årsåldern stoppades vid midnatt mot söndagen.