Annons

Tveksamt om en kommun är bra för Öland

Replik på debattinlägg om folkomröstningen på Öland, publicerad 21 mars.
Publicerad 29 mars 2019 • Uppdaterad 22 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Mats Holmertz

I debattartikeln efterfrågade Per Fredriksson med fler mer saklig information inför den närliggande folkomröstningen om Öland ska förbli två kommuner eller gå samman till en. Tyvärr är mycket kring folkomröstningen om en eventuell kommunsammanslagning lika höljt i dunkel för oss insatta politiker som för de flesta kommuninvånare.

Vi önskar att vi kunde ge korta tydliga svar på hur de gemensamma ekonomiska effekterna av en sammanslagning skulle bli, var kommunhuset skulle ligga, hur planerna framåt ser ut om folkomröstningen blir ett "ja" från de bägge kommunerna. Men tyvärr kan vi inte svara annat än att någon sådan information finns inte, för det har ingen av kommunernas styrande politiker vare sig kommit överens om eller begärt få fram.

Annons

Att två kommuner som gemensamt utgör en och samma ö är i behov av att samarbeta för kommuninvånarnas bästa är en självklarhet, och allt tyder på att det samarbetet kommer att behöva fortgå och förbättras. Men i det kommunalförbund som finns mellan de två kommunerna framgår ofta kommunernas olika syn på öns bästa och ibland även en ovilja att dra åt samma håll i viktiga frågor. Kommunerna samarbetar idag långt ifrån friktionsfritt.

Dessa samarbetssvårigheter märks nog sällan för den enskilde invånaren eller besökaren på ön. Öland heter Öland oavsett kommunskylt, solen skiner, barn går till sina skolor, vuxna går till sina arbeten, kommunalskatten betalas och skördefesten firas. Men skulle vardagen förbli densamma vid en kommunsammanslagning?

Kommer Mörbylånga kommuns invånare tvingas betala lika hög skatt som i Borgholm? Kommer Mörbylångas kommuninvånare behöva betala högre skatt och få sitt kommunhus och många av dess arbetstillfällen flyttade till Borgholm? Om Borgholms kommun anpassar sig till Mörbylångas lägre skattesats, hur skulle den minskade skattepengen märkas inom öns äldreomsorg och i lärarrummen?

Dessa frågor förtjänar tydliga svar, men som de politiker som manat på en folkomröstning glömt bort att ta fram underlag för. Öland består i dagsläget av två väl fungerande kommuner med varsin stab med skickliga tjänstemän och hundratals välbehövliga kommunanställda. Att samtliga dessa behövs för att kommunerna ska kunna ta sig genom några tuffa år som ligger framför oss är självklart. Att de bägge kommunerna behöver samarbeta för öns bästa är självklart. Att kommunerna gynnas av en sammanslagning är allt annat än självklart.

Liv Stjärnlöf (M), Färjestaden

Carl Dahlin (M), Södra Näsby

Pär Palmgren (M), Gårdstorp

Annons
Annons
Annons
Annons