Annons

Washington inför hårdare linje mot marijuana

Allt fler delstater i USA har legaliserat marijuana. Men justitieminister Jeff Sessions gör nu en politisk omsvängning som sätter legaliseringen i fråga. Sessions är känd som en stark motståndare till legaliseringen.(TT)
Publicerad 4 januari 2018

Sessions är känd som en stark motståndare till legaliseringen. Han upphäver ett beslut som togs av dåvarande presidenten Barack Obama 2013, om att federala lagar som förbjuder användning av cannabis inte skulle tillämpas i de delstater som beslutat om legalisering.

Sessions går inte så långt att han uppmanar federala åklagare att driva åtal mot försäljning och användning av marijuana. I stället säger justitiedepartementet att det blir upp till federala åklagare runt om i landet att avgöra hur de federala lagarna ska tillämpas. Det skulle kunna innebära att en person som använder marijuana kan åtalas enligt federal lag, även om de bor i en delstat som legaliserat användningen.

Annons

Obamaregeringens riktlinjer har "skapat en frizon för marijuanaindustrin att verka i dessa delstater", säger en tjänsteman vid departementet till journalister.

Beskedet på torsdagen väckte kritik från dem som förespråkar legalisering. Politiker från både Republikanerna och Demokraterna anklagar Sessions för att köra över väljarna i de delstater där marijuana blivit laglig.

Försäljning och användning av marijuana har legaliserats i sex delstater: Colorado, Washington, Oregon, Nevada, Alaska och Kalifornien. Ytterligare två, Massachusetts and Maine, väntas följa efter senare i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons