Annons

Vill ha hjälp med "ohållbar" Assangesituation

Ecuador söker "ett tredje land eller en person" som kan bistå med medling för att få till stånd en lösning för framtiden för Wikileaksgrundaren Julian Assange.(TT)
Publicerad 9 januari 2018

Ecuador söker "ett tredje land eller en person" som kan bistå med medling för att få till stånd en lösning för framtiden för Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Det sydamerikanska landets utrikesminister Maria Fernanda Espinosa säger att landet "överväger och undersöker möjligheten till medling" för att få slut på det "ohållbara" dödläget.

Annons

Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för fem år sedan.

Bakgrunden är att han vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Assange häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer sökte han sig till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl. Sedan dess har Julian Assange befunnit sig inne på ambassaden trots beskedet i maj förra året att Sverige lägger ned brottsutredningen mot honom.

Brittisk polis har sagt att Assange ändå kommer att gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons