USA stäms för stoppad oljeledning

Bolaget Transcanada Corp har stämt den amerikanska regeringen för beslutet att stoppa den omstridda oljeledningen Keystone XL. Det kanadensiska bolaget säger att det kommer att kräva 15 miljarder dollar, cirka 128 miljarder kronor, i ersättning.(TT)
Publicerad 6 januari 2016

Bolaget Transcanada Corp har stämt den amerikanska regeringen för beslutet att stoppa den omstridda oljeledningen Keystone XL. Det kanadensiska bolaget säger att det kommer att kräva 15 miljarder dollar, cirka 128 miljarder kronor, i ersättning.

Energijätten anser att president Barack Obama överträdde sina befogenheter när han i november stoppade bygget av den planerade ledningen som var tänkt att gå från Kanada till Mexikanska golfen. Stämningen lämnades in i federal domstol på onsdagen.

Transcanada har också vänt sig till Nafta med klagomål på att stoppet är "godtyckligt och oberättigat" och bryter mot frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko från 1993.

Keystone XL har diskuterats i sju år. I höstas satte Obama ner foten och sade nej, bland annat med hänvisning till miljökonsekvenserna.

TT