Tuff strid väntar om framtida utsläppshandel

Ännu en lång klimatnatt väntar i Bryssel när EU-länderna och EU-parlamentet ska försöka komma överens om framtida system för utsläppshandel. Kolet står fortfarande i centrum. Redan för en månad sedan hoppades förhandlarna att den sittning man då hade skulle bli den sista.(TT)
Publicerad 8 november 2017

Redan för en månad sedan hoppades förhandlarna att den sittning man då hade skulle bli den sista. Men så blev det inte - och efter åtta månaders diskussioner putsas nu förhandlingsbordet upp igen.

””

"Ska inte gå till kol"

Framför allt är det kolindustrin som starka krafter i parlamentet har riktat in sig på, med krav på att den moderniseringsfond som ska införas inte ska gå till att finansiera nya kolanläggningar.

””

Kollegan Fredrick Federley (C), som ansvarat för hur parlamentets industriutskott ställt sig till förslaget, tror på hårda diskussioner.

"Det blir en lång natt för klimatet. Ska man nå ett beslut kring ett system som omfattar 45 procent av EU:s utsläpp så är det många viljor som ska komma överens. Min känsla är att det kommer bli ett beslut, eftersom ministerrådet är otåligt att komma vidare. För min del är det viktigt att beslutet leder till starkt minskade utsläpp och premierar innovativa klimatlösningar", skriver Federley i ett uttalande via sms.

Förslag från 2015

EU-parlamentet och EU-länderna kom på varsitt håll i våras fram till sin syn på det förslag om framtida utsläppshandel - förkortat ETS - som EU-kommissionen lade fram under sommaren 2015.

Sedan dess har hårda kompromissdiskussioner förts om detaljerna i förslaget, som är en av de viktigaste åtgärderna för att som planerat få ner EU:s samlade utsläpp med 40 procent fram till 2030.

TT