Trumps son lovade se över sanktioner

Den ryska juristen Natalia Veselnitskaja har kommit med nya uppgifter om sitt möte med personer i kretsen runt Donald Trump 2016. Donald Trump junior lät förstå att USA:s sanktioner mot Ryssland skulle kunna mildras om hans far blev vald till president, hävdar hon.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Veselnitskaja har kommenterat samtalet i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Trumps son deltog hans svärson Jared Kushner och Paul Manafort, som var knuten till Donald Trumps presidentvalskampanj.

Donald Trump jr har hävdat att ämnet var adoptioner av ryska barn. Inför senatens rättsutskott har han dock senare medgett att han trodde att mötet skulle kunna ge ofördelaktig - och därmed användbar - information om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Trumpkretsen uppfattade Veselnitskaja som representant för den ryska regeringen.

Veselnitskaja själv säger att hon hade två syften: att lämna över bevis för att en del av Demokraternas donationer kom från skatteflyktingar och att lobba mot den amerikanska Magnitskijlagen, som gett upphov till sanktioner mot cirka 40 ryska medborgare, på människorättsgrunder.

Kongressförhör

Specialåklagaren Robert Mueller, som utreder misstankar om rysk inblandning i USA:s presidentval, har intresserat sig för det omtalade mötet. Trumps son väntas också bli kallad till en utfrågning i kongressen, men någon tidpunkt har inte bestämts.

En som har frågats ut, av underrättelseutskottet i representanthuset, är Carter Page, tidigare utrikesrådgivare till Trump. Han uppgav i förhör som nu har offentliggjorts att han träffade biträdande premiärminister Arkadij Dvorkovitj vid två resor till Moskva 2016.

Page har tidigare hävdat att han reste som privatperson, men när det första mötet skedde hade han redan anslutit sig till Trumps kampanj.

Hotas av åtal

Page har bakgrund som bankman i Moskva för Merrill Lynch, det är en anledning till att hans kontakter med Ryssland väcker intresse.

Adam Schiff, ledande demokrat i representanthuset, var inte sen att lyfta fram att Page till en början inte lämnat helt riktiga uppgifter om sina ryska kontakter på regeringsnivå.

Robert Muellers utredning har hittills lett till åtal mot Paul Manafort, den förre kampanjchefen, och dennes samarbetspartner Rick Gates. En tidigare kampanjrådgivare, George Papadopoulos, har erkänt sig skyldig till att ha ljugit för polisen.

TT