Annons

Trumps nya "superhökar" äventyrar Iranavtalet

Det har hyllats som en diplomatisk triumf och ett viktig steg i arbetet kring icke-spridning av massförstörelsevapen. Men två hökaktiga nytillskott hos Donald Trump ökar sannolikheten för att USA ska dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran.(TT)
Publicerad 1 april 2018

Den diplomatiska världen reagerade med lika delar förvåning som oro när Donald Trump aviserade förändringar i sin personal. När han framöver navigerar i samtal med Nordkorea, ökade spänningar med Ryssland och sitt eget hot om att dra USA ur kärnenergiavtalet med Iran får han hjälp av sin nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton - känd som en hök bland hökar.

12 maj måste Trump lämna besked till kongressen om huruvida han tänker förlänga det avtal med Iran som han länge har varit motståndare till. Och det är ingen hemlighet var Bolton står. Våren 2015 - några månader innan avtalet var färdigt - skrev han en debattartikel med rubriken "För att stoppa Irans bomb, bomba Iran" i vilken han drog slutsatsen att Iran aldrig skulle förhandla bort sitt atomenergiprogram och att attack därför var att föredra.

Annons

Motståndare till Iran

Valet av Bolton - i kombination med den lika nyutsedde utrikesministern Mike Pompeo, som också förespråkar en tuff hållning gentemot Teheran - har ökat sannolikheten för att USA lämnar avtalet, enligt experter som nyligen framträdde i en panel hos fredsforskningsinstitutet Sipri. Detta trots att FN:s atomenergiorgan IAEA flera gånger slagit fast att Iran följer överenskommelserna.

””

Suzanne DiMaggio från den amerikanska tankesmedjan New America håller med om att allt pekar i riktning mot att Trump kommer att göra allvar av sina hot. Den enda tunga rösten i hans säkerhetsstab som förespråkar avtalet är försvarsminister Jim Mattis.

"Egna problem"

””
””

Om USA drar sig ur kan det underminera landets ställning och legitimitet internationellt. Ur Teherans perspektiv skulle det också innebära att iranierna kan framhäva att de har agerat moraliskt riktigt och levererat på det som har bestämts medan västländerna står splittrade, enligt Adnan Tabatabai från forskningscentret Carpo.

””

Negativa konsekvenser

Om Trump väljer att överge avtalet kommer det inte bara att försämra relationerna med Iran och allierade i Europa. Det kan också få Nordkorea att tveka kring den dialog som har utlovats med USA, enligt DiMaggio.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons