Annons

Trump vill att ex-advokat får fängelsestraff

USA:s president Donald Trump kräver att ett långt fängelsestraff utdöms för hans tidigare advokat Michael Cohen.(TT)
Publicerad 3 december 2018

Kravet kommer några dagar efter att Cohen erkänt att han ljugit för kongressen angående planer som Trump ska ha haft under den pågående presidentvalskampanjen 2016 om ett byggprojekt i Ryssland.

USA:s president har tidigare tillbakavisat Cohens uppgifter och nu skriver Trump på Twitter hans forne advokat gjort "förfärliga" saker som exempelvis bedrägeri. Trump understryker samtidigt att Cohens brott inte har med honom själv att göra.

Annons

Lojalitet upphörde

"Han ljög för att nå detta resultat. Enligt min mening borde han avtjäna ett fullständigt fängelsestraff", twittrar Trump.

Cohen har ingått ett avtal med särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trumps valkampanj 2016.

Erkännandet från Cohen om lögnen inför kongressutskottet kom i slutet av förra veckan. Advokaten började samarbeta med rättsväsendet sedan han blivit föremål för flera brottsutredningar och han har erkänt sig skyldig till skattebrott och brott mot de amerikanska kampanjfinansieringslagarna.

I fredags bad han rätten i New Yorks federala domstol att betrakta hans straff som avtjänat.

Michael Cohen var tidigare mycket nära förtrogen med Donald Trump och har sagt att han är redo att ta en kula för presidenten. Men i augusti i år upphörde lojaliteten när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talade om att "en kandidat till ett federalt ämbete" instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porraktrisen Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslog att syftningen på "ett federalt ämbete" gällde Donald Trumps presidentvalskampanj.

Hyllar Roger Stone

President Donald Trump fortsatte på måndagen twittra på temat och hyllade sin tidigare medarbetare Roger Stone som har tillbakavisat anklagelser om att han via organisationen Wikileaks ska ha underblåst rysk inblandning i presidentvalet 2016 genom att förse Wikileaks med material om Trumps motkandidat Hillary Clinton.

Roger Stone har sagt att han aldrig kommer att vittna mot Trump.

"Skönt att veta att det finns folk som har kurage", skriver Donald Trump.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons