Trumps barnbarn brygga till Kinas president

Nordkorea och handel stod högst upp på agendan när USA:s president Donald Trumps mötte Kinas Xi Jinping i Peking. Men snackisen på statsbesökets avslutande bankett var Trumps film av barnbarnet Arabella, sjungandes och reciterandes dikter på mandarin.(TT)
Publicerad 9 november 2017

Videon, som enligt Vita huset är en gåva från Trump till Xi, innehöll både inspelningar från Xi:s Floridabesök i våras, då Arabella framträdde, samt nya inspelningar med henne.

””

Den nu sexåriga Arabella är dotter till Ivanka Trump och Jared Kushner, som båda är rådgivare till presidenten.

På stor skärm

Xi Jinping och hustrun Peng Liyuan uppskattade presenten så pass mycket att flickans framträdanden visades på storbildsskärm under torsdagens bankett i Gyllen salen i Folkets stora hall i Peking, enligt journalister som var där. Trump är populär i Kina och för Xi verkar det vara en uttalad strategi att odla sin personliga relation med familjen Trump.

””

Men för Kina har också statsbesökets pompa och ståt och personliga programpunkter varit ett sätt att hålla tuffa frågor som handelsunderskott, amerikanskt tillträde till dess marknad och detaljerade Nordkoreastrategier på armlängds avstånd.

Under besöket har USA:s president dock varnat för att tiden håller på att rinna ut när det gäller Nordkorea. Trump har bland annat försökt få Kina, som är Nordkoreas primära handelspartner, att sätta större press på det slutna landet i frågan om utvecklingen av kärnvapen.

””

Nya handelsavtal

Trump har också framfört att det var dåligt att tidigare regeringar i USA låtit handelsbalansen mellan stormakterna bli skev, och att han vill skapa rättvisa. Under besöket har handelsavtal värda motsvarande 2 100 miljarder kronor skrivits under. Analytiker varnar dock för att det sannolikt inte gör mycket för att balansera handeln. Det är oklart exakt när avtalen träder i kraft och totalt är de inte värda mer än drygt två tredjedelar av ett års underskott, skriver Reuters.

Samtidigt kvarstår skiljelinjer både när det gäller handeln och Nordkorea. Trump, som under valrörelsen var uttalat Kinakritisk gjorde handeln med den asiatiska jätten till en av sina valfrågor. Så sent som i förra veckan kritiserade han Kinas rådande handelsöverskott som "pinsamt" och anklagade Peking för orättvisa metoder.

Kina anser å sin sida att USA bör ta itu med egna restriktioner när det gäller kinesiska investeringar.

Reser vidare

Kina har också tillbakavisat förslag om att landet bör göra mer, utöver FN-sanktionerna för att sätta press på Nordkorea. Alla har ett ansvar för att minska spänningarna, anser Peking.

Efter besöket i Kina fortsätter Trump sin rundresa i Asien med att besöka Vietnam och Filippinerna.

TT