Trump: Brittisk sjukvård bankrutt

Det brittiska offentligt finansierade sjukvårdssystemet är "bankrutt och fungerar inte", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Utspelet har väckt vrede på andra sidan Atlanten.(TT)
Publicerad 5 februari 2018

Trump hänvisar till en protestmarsch med 60 000 deltagare i London i helgen när han argumenterar mot Demokraternas krav på allmän sjukförsäkring. "Demokraterna vill kraftigt höja skatterna för riktig dålig och opersonlig sjukvård. Nej tack", twittrarTrump.

Men Trump missade att demonstranterna i London krävde mer pengar till sjukvården, inte att den ska avvecklas. Sjukvårdssystemet NHS är omhuldat av både politiker och allmänhet i Storbritannien.

Den brittiske sjukvårdsministern Jeremy Hunt är en av många som gav Trump svar på tal.

"Jag kanske inte håller med om alla krav som framfördes under marschen, men INGEN av dem vill leva i ett system där 28 miljoner människor saknar sjukförsäkring. NHS må står inför utmaningar men jag är stolt över att vara från ett land som uppfann allmän sjukförsäkring", twittrade Hunt.

Premiärminister Theresa Mays talesperson framförde att även hon är stolt över NHS.

Trumps senaste klavertramp kommer bara en vecka efter att han bett om ursäkt för att han förra året delade videoklipp som lagts ut av en brittisk högerextrem grupp. Han väckte också ilska bland britterna när han kritiserade Londons borgmästare efter ett terrordåd som krävde åtta liv.

TT