Annons

Tidigare SS-vakt i tysk domstol

Rättegången mot en 94-årig tysk man som åtalats för medhjälp till hundratals mord i ett av nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget har inletts. Den rullstolsbundne mannen framträdde inför rätten i Münster i delstaten Nordrhein-Westfalen på tisdagen.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Rättegången mot en 94-årig tysk man som åtalats för medhjälp till hundratals mord i ett av nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget har inletts. Den rullstolsbundne mannen framträdde inför rätten i Münster i delstaten Nordrhein-Westfalen på tisdagen. På grund av hans vacklande hälsa är rättegången begränsad till två timmar om dagen.

94-åringen anklagas för att som SS-vakt 1942-1945 ha haft vetskap om det systematiska dödandet i koncentrationslägret Stutthof nära Gdansk, i det då ockuperade Polen. Åklagaren hävdade i rätten att mannen kände till de fasansfulla metoder som användes för att döda i lägret - att fångar sköts, frös, svalt och gasades ihjäl.

Annons

Åldringen förnekar alla anklagelser. Eftersom han var under 21 år när brotten begicks sker rättegången i en ungdomsdomstol.

Rättegången är sannolikt en av de sista av sitt slag. Ytterligare en SS-vakt vid Stutthof, som nu är 93 år gammal, kan komma att åtalas för samma brott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons