Thailands militär ny lagstiftare

Två dagar efter den internationellt fördömda kuppen i Thailand upplöser militären också senaten. Därmed tar armén kontrollen över landets lagstiftning.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2014
Foto: Scanpix

"Senaten är entledigad", meddelade armén i thailändsk tv på lördagen. Ansvaret för nya lagar ligger nu hos juntans ledare.

Tidigare har militären lovat att senaten skulle få sitta kvar, analytiker ser därför kursändringen som ett oroväckande tecken på att militären nu planerar att behålla makten i landet, skriver AFP.

Utöver senatens upplösning censurerar militären massmedier, ledande politiker är frihetsberövade och ett utegångsförbud råder nattetid. Ett mötesförbud råder också för politiska grupper över fem personer, men hundratals demonstranter trotsade förbudet runtom i Bangkok på lördagen, skriver Reuters.

Thailand har plågats av månader av blodiga protester. När kuppen annonserades i torsdags hävdade armén att det var ett sätt att "återställa ordningen".

Kuppen ses som ett led i en långvarig kamp av en politisk elit, lierad med kungahuset och militären, som försöker minimera den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras makt och inflytande över thailändsk politik. Thaksins syster Yingluck, som avsattes från premiärministerposten veckan innan, hålls nu i militärt förvar.

Den amerikanska armén meddelade strax efter beskedet om senatens upplösning att man avbryter flera former av militärt samarbete med Thailand.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.