Svårt få Europa att gå och rösta

På lördagen var det väljarna i Lettland, Malta och Slovakien som röstade i valet till EU-parlamentet. Även tjeckerna som började sitt valförfarande dagen innan gick till vallokalen på lördagen.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2014
Foto: Scanpix

- Jag minns hur valen var under Sovjettiden. Därför har jag bestämt mig för att gå och rösta i varenda demokratiskt val jag kan, förklarade den lettiska pensionären Liga Laizane för nyhetsbyrån AFP utanför en vallokal på morgonen.

Även i Slovakien påminde väljare om nutidshistorien.

- Jag röstar alltid och jag förstår inte att det är så många unga människor som väljer att ignorera det här valet. . . jag vill att de europeiska politikerna ska bevara freden och se till att inte kriget från Ukraina sprider sig, sade Maria Hajkova - också hon pensionär - när hon skulle rösta. "Demokratiskt underskott"

Maria Hajkova har all anledning att bekymra sig över sina landsmäns bristande intresse för att delta i den demokratiska processen. I förra EU-valet 2009 fick just Slovakien den föga smickrande jumboplatsen för valdeltagande, då endast 20 procent av landets röstberättigade gick till valurnorna.

Och problemet är stort i många länder.

Sammanlagt är det nästan 400 miljoner väljare som är röstberättigade i EU:s 28 medlemsstater. År 1979 röstade 62 procent i de dåvarande medlemsstaterna och sedan har andelen röstande minskat stadigt; 2009 låg valdeltagandet på 43 procent.

Sådana siffror har fått analytiker att tala om ett "demokratiskt underskott" inom EU och kopplar ointresset till den uppblåsta Bryssel-byråkratin och frustration över strikta ekonomiska åtstramningsprogram för medlemsstaters vacklande ekonomier. Premiärminister manar

Och med ekonomier som växer väldigt sakta har EU-entusiastiska politiker haft svårt att övertyga väljare om sitt budskap om att "tillsammans är bättre".

- Det beror på dagens fiskelycka, svarar lettiske Raimonds Graubins när AFP:s reporter frågar om han tänker gå och rösta.

- Om mitt nät är fyllt av gäddor vid lunchtid så kanske jag går och röstar. Men om inte, så kommer jag troligen vara ute hela natten, fortsatte han med ett skratt.

Vid lunchtid hade inte mer än tio procent av de röstberättigade letterna röstat - att jämföra med ett valdeltagande på nästan 54 procent i EU-valet 2009. Något som fick landets premiärminister Laimdota Straujuma att uppmana letterna att gå och rösta: "Jag inbjuder alla ansvarskännande att rösta i EU-parlamentsvalet. Europas framtid är Lettlands framtid", twittrade hon på lördagen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.