Sultan söker stöd genom sharialagar
””
Sultan Hassanal Bolkiahs regim stöttar sig allt mer på religiös legitimitet för att tilltala en konservativ islamism, vilket ytterligare underblåses av en försvagning av landets ekonomi, anser Welsh.
Oljan sinar
Det före detta brittiska protektoratet, med omkring 400 000 invånare, har dykt ned i en recession sedan oljepriset sjunkit de senaste åren och råoljereserverna i landet sinar.
Steget med att återinföra den nygamla lagstiftningen, som befaras skrämma bort en del västerländska investerare, ses av analytiker också som ett sätt att vända sig mot Kina. Kina genomför redan stora investeringar i landet och är känt för att inte kritisera sina handelspartner för brott mot mänskliga rättigheter.
Bland kinesiska mångmiljardinvesteringar ingår ett oljeraffinaderi och byggen av en damm och en motorväg i Brunei.
Världen fördömer
Landet blir nu först i regionen med sharialagar på nationell nivå. Det är dock oklart om det strängaste straffet - stening till döds - kommer att tillämpas i praktiken. Dödsstraff genom hängning har länge funnits i landet, men senast det tillämpades var 1957, enligt människorättsorganisationen The Brunei Project.
Amnesty International fördömer återinförandet av sharialagar, men anser att Brunei i praktiken övergivit dödsstraffet.
Frankrike uppmanar Brunei att dra tillbaka lagändringen, och bibehåller moratoriet kring dödsstraff. FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet kallar lagarna för grymma och inhumana, och kräver även hon att de dras tillbaka. Celebriteter som den amerikanske skådespelaren George Clooney och den brittiska poplegenden Elton John uppmanar till en bojkott av nio Brunei-ägda lyxhotell runt om i världen.
TT