Annons

Storsvindlerska får resa hem till Danmark

Den 64-åriga kvinnan som misstänks ha svindlat 111 miljoner danska kronor i bidragspengar från staten kommer att lämnas ut från Sydafrika till Danmark. Hon kommer att sättas på flyget mot sitt hemland redan på torsdagen, enligt ett beslut från en domstol i Johannesburg i Sydafrika.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Intresset för fallet är stort och kvinnan fördes in i domstolen Randburg Magistrate Court inför mediers tv-kameror.

Via sin advokat meddelade hon att hon gärna skulle lämnas ut till Danmark och att hon inte motsätter sig ett sådant beslut. Kvinnan sade också att hon är medveten om att det kan innebära att hon åtalas i hemlandet.

Annons

Formellt innebär domstolens beslut att 64-åringen överlämnas till Interpol som ansvarar för transporten till Danmark.

Arbetade i 40 år

Kvinnan arbetade på det danska barn- och socialdepartementet i omkring 40 års tid. I början av oktober briserade svindlerihistorien och det framkom att hon mellan 2002 och 2018 ska ha stoppat motsvarande 147 miljoner svenska kronor, statliga pengar som skulle ha betalats ut som bidrag, i egen ficka.

Efter att ha blivit internationellt efterlyst flydde kvinnan till Sydafrika. Hon greps i Johannesburg i måndags. En 38-årig man har också gripits. Han är misstänkt för grovt häleri och polisen tror att han har spelat en ledande roll i hanteringen av de många miljonerna.

Fick medalj

Kvinnan var en mycket betrodd medarbetare. Bland annat var hon en så kallad superanvändare i den danska Socialstyrelsens it-system. En annan pikant detalj är att hon mottagit en medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst.

Pengarna som försvunnit från Socialstyrelsen misstänks hon ha använt till att finansiera lyxliv för sig, sin son och sina två döttrar. Med sonens hjälp har kvinnan investerat i stora landområden och fastigheter i Sydafrika - däribland en safariresort i närheten av Krugerparken. I tisdags framkom det dessutom att sydafrikansk polis avslöjat att en person försökt att smuggla diamanter till den 38-årige mannen som tidigare greps i koppling till svindleriaffären.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons