Annons

Jemens regering vill att flygplatsen öppnas

Jemens regering föreslår att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa kan öppnas igen - om flygplanen först inspekteras på annan plats. Men rebellerna avvisar regeringens förslag som presenterades i samband med fredssamtalen utanför Rimbo.(TT)
Publicerad 7 december 2018

Jemens regering föreslår att den rebellkontrollerade flygplatsen i huvudstaden Sanaa ska öppna igen, men under förutsättning att flygplanen inspekteras i Aden och Saywun, skriver nyhetsbyrån AFP. Förslaget framfördes under de pågående fredssamtalen på Johannesbergs slott i Uppland.

””
””

Rebellerna kallsinniga

Annons

Rebellerna ställer sig dock kallsinniga till premissen att flygplanen först måste landa i Aden och Saywun, något som i praktiken skulle göra Sanaas flygplats till en inrikesflygplats.

””

Samtidigt hotar regeringen med att inleda en offensiv mot hamnstaden al-Hudaydah om inte rebellerna lämnar den frivilligt. Jemens jordbruksminister Othman al-Mujalli säger att regeringen undersöker möjligheterna till fred, men att en militärinsats är ett möjligt alternativ, skriver AFP.

Men rebellerna går inte med på att lämna al-Hudaydah.

””

Utländska krafter inblandade

Under tiden fortsätter förhandlingarna. Det ses som en framgång att en delegation från Jemens regering och representanter för Huthirebellerna accepterat att komma till Sverige och prata med varandra. Men kriget i Jemen handlar om mer än ett inbördeskrig. På båda sidor är utländska krafter inblandade - Iran stöder rebellerna och en saudiskledd militärallians stöttar regeringssidan.

Inga av dessa länder finns dock på plats på slottet där FN:s sändebud Martin Griffiths försöker få till stånd förhandlingar.

””

Informerar mycket

Hon tror inte att deras frånvaro påverkar möjligheterna till framgång.

””

TT: Hade det varit annorlunda om de hade varit med här?

””

Under fredagen ska Margot Wallström träffa Jemens utrikesminister för bilaterala samtal. Hennes budskap kommer att vara detsamma som när fredssamtalen inleddes på torsdagen: Det är nu upp till de jemenitiska parterna och de har själva ansvaret och makten över sin framtid.

Annons

Överambitiös

Martin Griffiths har sagt att han inte är överoptimistisk om vad mötet kan leda till, men att han tänker vara överambitiös.

Även Wallström betonar att man måste ha realistiska förväntningar på vad som kan uppnås. Det är 2,5 år sedan parterna senast pratade med varandra och alla tidigare förhandlingsinitiativ har brutit samman.

””

Hon känner ändå visst hopp av att ha sett parterna i konferenssalen på Johannesbergs slott.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons