Annons

Explosioner vid vapendepå utreds som sabotage

Omkring 12 000 personer har evakuerats efter en serie explosioner vid en vapendepå i centrala Ukraina. Saken utreds som sabotage och en ukrainsk minister pekar mot Moskva.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Totalt 38 byar har utrymts efter explosionerna, som inträffade tidigt på tisdagsmorgonen vid en depå som ligger omkring 13 mil nordost om den ukrainska huvudstaden Kiev.

Explosionerna följdes av en omfattande brand och ett släckningsarbete pågår ännu, med över 100 brandmän.

Annons

På en video på myndighetens hemsida visades hur rök steg upp från området och explosioner hördes under ungefär två minuters tid.

Utreds som sabotage

Inga personer har kommit till allvarligare skada, men ett antal har sökt vård efter att ha andats in rök.

Ukrainas försvarsdepartement utreder det hela som ett möjligt sabotage, vilket man anser styrks av att explosionerna skedde på olika platser.

I den närliggande orten Itjnya patrullerar ukrainsk polis och nationalgard på öde gator. Luftrummet har stängts av inom en radie av två mil omkring depån, liksom vägar och järnväg i området.

Ukrainas infrastrukturminister Volodymyr Omelyan skriver på Facebook att det för de som söker en orsak till explosionerna "bara finns ett svar: Ryssland, Moskva, Kreml". En förundersökning har dock inletts som gäller oaktsamhet bland personalen.

Försvårar för militär

Presidenten Petro Porosjenko har sammankallat ledarna för landets säkerhetsstyrkor, medan premiärminister Volodymyr Hrojsman har rest till platsen.

Enligt tidiga uppgifter från katastrofmyndigheten fanns det 88 000 ton ammunition i den 700 hektar stora fastigheten. Den siffran dementerades senare av försvarsdepartementet, som konstaterar att sådana uppgifter är hemliga.

Ett flertal större bränder har drabbat ammunitions- och vapendepåer i Ukraina de senaste åren - vilket inneburit ytterligare svårigheter för Ukrainas militär, som legat i strid med proryska separatister i de östra delarna av landet sedan 2014.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons