Space X sportbil fortsätter sin rymdresa

Det mesta har än så länge gått enligt planerna för raketen Falcon Heavy, som ska gå i omloppsbana runt solen efter att ha lyft från Florida. Både rymdforskare och den svenska rymdministern är entusiastiska efter den lyckade uppskjutningen.(TT)
Publicerad 7 februari 2018
””

Den omtalade entreprenören tillade sedan att detta antagligen var det mest fantastiska han någonsin beskådat.

Tisdagens uppskjutning var en testomgång för Space X. Den hade alltså ingen betald nyttolast, utan med i raketen fanns en röd Tesla Roadster, enligt Musks egen uppgift. Han är ju även ägare till biltillverkaren Tesla.

Efter att ha tagit sig igenom det så kallade Van Allen-bältet, där bilen riskerade att skadas av hög strålning och laddade partiklar, fortsätter nu en resa som i princip skulle kunna pågå i en evighet. Målet är att bilen ska hamna i en elliptisk omloppsbana, på liknande avstånd från solen som planeten Mars.

Långsiktigt mål

Annars handlar det långsiktiga målet för Elon Musk om att skicka människor till Mars. Vid vilken tidpunkt detta blir möjligt för Space X eller någon annan aktör är inte känt, men Jan-Erik Wahlund, forskare i rymdfysik vid Uppsala universitet, menar att det kanske inte ligger så långt borta.

””

Uppskattas av ministern

Möjligheten att återanvända avfyrningssteg och annat material är en av de egenskaper som Space X-raketerna har fått mest uppmärksamhet för. Under gårdagen hakades de tre startraketerna loss från farkosten och föll därefter tillbaka ner mot jorden. Två av dem landade som planerat på sina plattor, men den tredje kraschade i havet.

Återvändandet är något som uppskattas av den svenska rymdministern, Helene Hellmark Knutsson.

””

Det lyckade försöket väcker entusiasm också hos Jan-Erik Wahlund.

””

TT