Annons

Tusentals begravda under leran på Sulawesi

Omkring 5 000 människor saknas fortfarande. Men hoppet om att hitta fler kroppar är ute. Sökinsatserna avslutas nu på den indonesiska ön Sulawesi - samtidigt som hjälparbetet fotsätter i det skalv- och tsunamidrabbade området.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018
””

Över 2 000 personer har hittats döda efter katastrofen i slutet av september och fortfarande befaras omkring 5 000 människor ligga begravda i rasmassorna i den hårt drabbade staden Palu. Hjälparbetare har i nästan två veckor kämpat med att gräva fram kroppar, ett jobb som har försvårats av att leran har börjat stelna medan den tropiska värmen samtidigt skyndar på nedbrytningen av kropparna.

Den indonesiska regeringen har tidigare antytt att de värst drabbade områdena kommer att lämnas orörda och fungera som massgravar. Parker och minnesmonument planeras vid tre platser för att hedra de döda som aldrig kommer att hittas.

Annons

Vattenbrist

Omkring 80 000 människor har förlorat sina hem och enligt FN är 200 000 personer i behov av humanitär hjälp i området.

””

Det råder även brist på medicin och vatten. Det går inte att duscha och risken för sjukdomar ökar för varje dag som går.

””

Svårt att ta sig fram

Jordbävningen har orsakat stora skador på infrastrukturen. Vägar och broar är förstörda vilket försvårar hjälparbetet.

””

Jordbävningen på Sulawesi är den andra stora katastrofen i Indonesien på kort tid. I augusti drabbades Lombok av en jordbävning som skördade omkring 500 liv, skadade tusentals och lämnade runt 400 000 människor hemlösa.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons