Snart stopp för klättring på världsberömd klippa

Nästa höst blir det förbjudet att klättra på den världsberömda klippan Uluru i Australien. Därmed har aboriginerna vunnit en flera decennier lång strid - för ursprungsbefolkningen är den 348 meter höga sandstensklippan en helig plats.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Klippan, omtalad för hur den skiftar färg under dygnets timmar, besöks årligen av cirka 300 000 turister, trots att den är belägen mitt i öknen, 45 mil från närmsta större stad Alice Springs. Uluru, tidigare kallad Ayers Rock, är upptagen på FN-organet Unescos världsarvslista.

Beslutet att förbjuda klättring på Uluru fattades på onsdagen av en enig styrelse, som består av åtta representanter för aboriginerna och fyra regeringstjänstemän.

””

Aboriginernas koppling till Uluru sträcker sig tiotusentals år tillbaka i tiden och klippan har stor religiös och kulturell betydelse för dem.

Stängningen träder i kraft den 26 oktober nästa år, på dagen 34 år efter det att ursprungsbefolkningen återfick kontrollen över Uluru. Sedan statistik började föras på 1950-talet har 36 dödsolyckor inträffat på klippan, den senaste 2010.

TT