Slutoffensiv mot IS inledd i sydöstra Syrien

Den USA-stödda kurdiskarabiska SDF-milisen har inlett en offensiv för att återta det lilla återstående område i sydöstra Syrien som fortfarande hålls av ett antal IS-anhängare.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Den USA-stödda kurdiskarabiska SDF-milisen har inlett en offensiv för att återta det lilla återstående område i sydöstra Syrien som fortfarande hålls av ett antal IS-anhängare.

Men även om terrorrörelsen drivs ut från staden al-Baghuz, i ett område knappt en halv kvadratkilometer stort, är IS inte utrotad. Extremisterna finns fortfarande kvar i östra Syrien, bland annat i form av så kallade celler, och utför regelbundet attentat. De har nu ändrat taktik och använder sig av gerillakrigföring.

De IS-anhängare som nu finns kvar i al-Baghuz är terrorister som förflyttat sig i takt med att deras forna territorium återtagits. Många av dem levde tidigare i rörelsens självutnämnda huvudstad al-Raqqa.

Tusentals IS-anhängare, och deras familjer, har dock lämnat det krympande området de senaste veckorna. Och nu säger SDF att de sista civila nu har evakuerats.

””

TT