Skatteupplägg i Trudeaus närmaste krets

Kanadas karismatiske premiärminister Justin Trudeau har gjort ett nummer av att rika inte ska slippa skatt. Men paradisläckan visar att hans egen kampanjchef i tysthet flyttat mångmiljonbelopp till Kajmanöarna.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Bland liberalt sinnade människor runtom i världen har Trudeaus humanistiska sida och utstrålning väckt hopp och sympatier, i en tid då britter röstar för brexit och amerikaner placerar Donald Trump i Vita huset.

På hemmaplan har Trudeau utlovat större insyn i politiken och att slå ner på dem som inte gör rätt för sig och placerar pengar i skatteparadis.

"Verklig förändring"

Liberalen gick segrande ur valrörelsen 2015 med slagorden "Verklig förändring". Efter tio års konservativt styre skulle medelklassen gynnas och de rika beskattas mer.

””

Och så sent som i september sade Trudeau inför FN:s generalförsamling:

””

Men har han städat framför sin egen dörr?

Kampanjchefen

Trudeaus egen kampanjchef Stephen Bronfman hade en huvudroll i att få sin partiledare vald på budskapet om rättvis skatt. Men Bronfman själv har placerat stora tillgångar i skatteparadis. Det visar den nya paradisläckan, som TT, SVT och över 90 andra medieföretag tagit del av.

Tillsammans med en gammal höjdare inom det styrande Liberala partiet, ex-senatorn Leo Kolber, har Bronfman i tysthet byggt upp tillgångar på motsvarande 720 miljoner kronor i en stiftelse på Kajmanöarna där skatten är noll.

Upplägget kan ha resulterat i att skatt undvikits i såväl Kanada som USA och Israel, anser experter som bedömt en del av de 3 000 dokument i läckan som handlar om stiftelsen.

Bland annat ska Kolbers barn ha fått miljonbelopp (i dollar) från stiftelsen som skattemyndigheterna kan ha synpunkter på. Stiftelsen tycks också i realiteten ha drivits från Kanada, och då ska den beskattas där.

En advokat som företräder Bronfman och Kolber skriver som svar på uppgifterna att "mina klienter har alltid handlat korrekt och etiskt riktigt, helt i enlighet med alla lagar och krav". Enligt advokaten är alla antydningar om brott falska. Trudeau har inte kommenterat uppgifterna.

TT