Skärpta gränskontroller mot Venezuela

Colombia och Brasilien skärper gränskontrollerna för att få bukt med strömmen av ekonomiska flyktingar från Venezuela. Mat, arbeten och bostäder saknas till migranterna. Under andra halvan av 2017 har antalet venezuelaner som bor i Colombia stigit med 62 procent, och är nu över 550 000.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

Under andra halvan av 2017 har antalet venezuelaner som bor i Colombia stigit med 62 procent, och är nu över 550 000. För Colombia innebär det stora utmaningar att hantera strömmen av hundratusentals människor från grannlandet. Medan välutbildade venezuelaner kan hitta jobb i landet, hamnar många i fattigdom.

För att minska strömmen ska gränspersonalen ökas med 3 000, bland dem 2 000 soldater. Samtidigt ska venezuelanerna få nödhjälp i form av mat och husrum, meddelar nu Colombias president Juan Manuel Santos på besök i gränsstaden Cucuta.

Också Brasilien aviserar en skärpning av gränsbevakningen. I staden Boa Vista finns över 40 000 flyktingar från Venezuela och enligt försvarsminister Raul Jungmann är det på bristningsgränsen för vad staden kan klara av. Många saknar arbete och tak över huvudet. Tre härbärgen som FN bidragit med har fyllts snabbt.

Myndigheterna kommer nu att omfördela flyktingarna till andra platser i inlandet där de har chansen att hitta arbete.

””

TT