Annons

Sex straffas efter dödligt bakhåll i Niger

USA:s armé straffar sex personer för deras inblandning i ett uppdrag i Niger 2017 där fyra amerikanska och fyra nigeriska soldater dödades i ett bakhåll, rapporterar The New York Times.(TT)
Publicerad 3 november 2018

USA:s armé straffar sex personer för deras inblandning i ett uppdrag i Niger 2017 där fyra amerikanska och fyra nigeriska soldater dödades i ett bakhåll, rapporterar The New York Times.

Förbandet jagade en befälhavare inom terrororganisationen IS nära gränsen mellan Niger och Mali när de hamnade i ett bakhåll och attackerades av 50 tungt beväpnade IS-medlemmar.

Annons

En amerikansk utredning av händelsen visade att soldaterna hade stridit hedervärt, men att de inte hade fått tillräckliga förberedelser för en sådan händelse. Man pekade på "individuella, organisatoriska och institutionella misslyckanden".

Bland de sex som får reprimander finns befälen för specialförbandet. Två högre befäl som gav klartecken för uppdraget får dock ingen bestraffning, skriver tidningen.

Händelsen väckte en debatt i USA om syftet med den militära närvaron i Afrika. Närvaron i Niger var dittills relativt okänd för allmänheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons