Annons

Sanktioner drabbar Nordkoreas civilbefolkning

Hjälp når befolkningen i det fattiga Nordkorea tack vare undantag i sanktionerna. Men sedan några månader tillbaka dröjer FN med att utfärda undantag och införseln av bland annat mat och sjukvårdsmateriel ligger nere. Det kan få allvarliga konsekvenser för civila, larmar Röda Korset.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

I Nordkorea finns ett väl utvecklat nätverk av primärvårdskliniker, en sorts enkla vårdcentraler med några sjuksköterskor och i bästa fall en läkare. Men inrättningarna saknar i princip all grundläggande materiel som mediciner och sjukvårdsinstrument.

””

I somras upplevde Nordkorea en lång period av torka vilket slog hårt mot både ris- och majsskördarna - något som riskerar att ytterligare trappa upp den redan svåra svälten i diktaturen.

Annons

Hjälp utifrån

Sedan flera år tillbaka har FN, EU och enskilda länder infört sanktioner mot Nordkorea, som bottnar i landets ambitioner att skaffa sig kärnvapen. Sanktionerna dikterar brett vilka varor och i vilken utsträckning gods får föras in och ut ur landet.

Hjälp utifrån spelar en stor roll, både när det gäller mat och sjukvård. Och hjälp är möjlig att distribuera eftersom hjälporganisationer kan ansöka om undantag från sanktionerna, med hänvisning till humanitära skäl. Ansökningarna görs halvårsvis, men sedan en tid tillbaka har FN:s sanktionskommitté dröjt med besked till organisationerna.

””
””

"Trump oflexibel"

Bortsett från FN:s sanktioner har också USA:s president Donald Trump drivit på för ett hårdare förhållningssätt mot Nordkorea. Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD), påpekar att det från vissa EU-länders sida, men främst från USA, finns ett starkt motstånd mot att lyfta sanktioner.

””

Även om det politiska samtalet mellan Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har svalnat betydligt efter mötet i Singapore i somras, var Kim i sitt nyårstal tydlig med att USA måste lätta på sanktionerna om regimen ska stå kvar vid löften om kärnvapenavveckling.

Att sanktionerna nu kan sägas direkt slå mot den redan svårt utsatta civilbefolkningen kan gagna Nordkorea, framhåller Niklas Swanström.

””

Agera i enighet

Samtidigt, påpekar Swanström, är det viktigt att omvärlden agerar i enighet. Lättar man på sanktionerna - även om det gäller humanitära aspekter - är risken att man hamnar på ett sluttande plan, där länder som Kina och Ryssland kanske kan försöka lyfta sanktioner mot Nordkorea i smyg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons