Saknade bokhandlare skapar rädsla

De bokhandlare, varav en är svensk, som saknas i Hongkong ska enligt kinesiska uppgifter ha arbetat på en bok om president Xi Jinpings kärleksliv. Rädslan för repressalier från Peking gör nu att känslig litteratur försvinner från bokhyllorna.(TT)
Publicerad 8 januari 2016
””

I myllret i shoppingdistriktet Causeway Bay ligger förlaget Mighty Currents minimala bokhandel. Den ägs av de fem bokhandlarna, och till för inte så länge sedan kunde man där köpa allehanda kritiska böcker om partipampar och korruption, enligt nyhetsbyrån AFP.

Där gick också att köpa skvallerlitteratur, i stil med den påstådda boken om Xis kärleksliv. Men helt oavsett dessa alsters innehåll talar många om att tumskruvarna dragits åt i det semiautonoma Hongkong.

””

Greps i Hongkong

Den senaste i raden försvunna förläggare är 65-årige Lee Bo. Hans fall utmärker sig från de övriga, eftersom mycket tyder på att han gripits av kinesiska agenter i Hongkong. Om så är fallet skulle det bryta mot avtalet "ett land, två system" vilket säger att Hongkong ska styras regionalt och behålla sin frihet.

””

Vad som är än mer oroande, enligt Poon, är att Gui Minhai - som avsagt sig sitt kinesiska medborgarskap och numera är svensk - ändå blev gripen. Det skedde dessutom utomlands, i Thailand.

””

En gång kines alltid kines

Signalen som regimen vill skicka är att är du etnisk kines, spelar det ingen roll vad du har för medborgarskap, skriver South China Morning Post (SCMP). Då ska du behandlas enligt lagen i Fastlandskina.

Pekings agerande har dock inte gått obemärkt förbi. I en kommuniké sent i torsdags fastslog EU att bristen på information om vad som hänt männen är "extremt oroande", skriver SCMP.

Till och med den av Fastlandskina tillsatta högste ledaren i Hongkong, Leung Chun-Ying, säger sig vara mycket bekymrad.

””

TT