Ryska toppmilitärer hastigt avlidna

Två ryska generaler har rapporterats avlidna inom loppet av åtta dagar vilket fått konspirativt lagda bedömare att spekulera i att de oväntade dödsfallen inte varit naturliga.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

Chefen för Rysslands militära underrättelsetjänst (GRU), Igor Sergun, avled enligt det ryska försvarsdepartementet i söndags hastigt, vid en ålder av 58 år. Han stod på EU:s och USA:s sanktionslistor eftersom han ansågs "ansvarig för GRU-officerares aktiviteter i östra Ukraina", skriver AFP.

I slutet av december meddelades att också 52-årige Alexander Sjusjukin, stabschef för de ryska luftlandsättningsstyrkorna, avlidit i en hjärtattack. Enligt en tjänsteman vid ukrainska inrikesdepartementet var Sjusjukin ett ledande befäl vid annekteringen av Krim våren 2014.

I ett fåtal, främst ukrainska, medier noteras att två centrala kunskapskällor vad gäller Rysslands ljusskygga roll i Ukraina-konflikten nu tystnat och enskilda bedömare tror att männen röjts ur vägen.

I november avled 57-årige Michail Lesin, i många år känd som Rysslands propaganda-tsar, på ett billigt hotellrum i USA under vad The Moscow Times kallat mystiska omständigheter.

TT