Rysk it-banbrytare och Nobelpristagare död

En rysk pionjär som banade väg för den revolutionerande informationstekniken har gått bort. Zhores Alferov, som fick 2000 års Nobelpris i fysik, blev 88 år. Hans epokgörande forskning på 70-talet ledde fram till utvecklingen av datorer, cd-spelare, mobiltelefoner med mera.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

En rysk pionjär som banade väg för den revolutionerande informationstekniken har gått bort. Zhores Alferov, som fick 2000 års Nobelpris i fysik, blev 88 år.

Hans epokgörande forskning på 70-talet ledde fram till utvecklingen av datorer, cd-spelare, mobiltelefoner med mera. Alferov delade Nobelpriset med Herbert Kroemer och Jack Kilby, båda verksamma i USA.

Alferov tog fram halvledarheterostrukturer för höghastighets- och optoelektronik. Han arbetade i S:t Petersburg, där han också slutade sina dagar.

De vetenskapliga utmärkelserna duggade över Alferov, som föddes 1930 i Vitebsk, Vitryssland, i dåvarande Sovjetunionen. Dödsbudet kom på lördagen via det ryska kommunistpartiet; Alferov var aktiv politiker med plats i statsduman i det ryska parlamentet.

””

TT