Trump väntas släppa omstritt dokument om FBI

Vita huset aviserar att Trump kommer att släppa ett hemligstämplat dokument, som enligt FBI och Demokraterna manipulerats för att underminera Rysslandutredningen. Från flera håll varnas det för att dokumentet innehåller känslig underrättelseinformation.(TT)
Publicerad 1 februari 2018

Promemorian, som tagits fram av representanthusets underrättelseutskott, har blivit en infekterad affär redan innan innehållet blivit känt. Såväl FBI som vice justitieministern Rod Rosenstein, högste ansvarige för Rysslandsutredningen, har varnat för att offentliggöra den eftersom den innehåller känslig underrättelseinformation.

Risk FBI-chefen avgår

Även Republikanerna är splittrade i frågan, och höga tjänstemän i Vita huset är oroade över att FBI-chefen Christopher Wray kommer att avgå om promemorian släpps, rapporterar CNN. Wray är beredd att motbevisa innehållet i den, meddelar FBI.

President Donald Trump har läst promemorian, och har bestämt sig för att släppa den före helgen, berättar en källa i Vita huset för nyhetsbyrån AFP.

Det fyrsidiga dokumentet påstås visa att FBI och justitiedepartementet har agerat partiskt genom att överskrida sina befogenheter, och otillbörligt ha övervakat Trumps valkampanj.

"Ändrats i efterhand"

Demokraterna befarar dessutom att uppgifter i promemorian manipulerats i efterhand, enligt BBC.

Adam Schiff, demokrat i representanthusets underrättelseutskott, hävdar att den fyrsidiga promemorian ändrats av Republikanerna sedan man röstat om att offentliggöra den. FBI befarar att fakta ändrats så att dokumentet helt tappar sin trovärdighet.

””

Republikanen Devin Nunes, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott som skrivit ihop dokumentet, meddelar via sin talesperson att de ändringar som gjorts är av "smärre karaktär", bland annat "grammatiskt fix".

Kräver Nunes avgång

Demokraternas gruppledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kräver i ett brev till representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, att Nunes avgår, rapporterar Reuters.

"Vi har fått kännedom om att kongressledamot Nunes avsiktligt och handgripligt ändrat innehållet i promemorian efter det att Republikanerna röstat om den", skriver Pelosi och fortsätter: "Det är inte bara farligt, det är olagligt, och bryter mot representanthusets regler".

Också senatens minoritetsledare Charles Schumer kräver Nunes omedelbara avgång.

Enligt den republikanske talmannen Paul Ryan är promemorian ingen anklagelse mot FBI eller justitiedepartementet, utan ett legitimt sätt att kasta ljus över om FBI handlat korrekt.

TT