Annons

Reaktor utanför Tokyo får startas upp

Den japanska kärnkraftsreaktorn Tokai II har fått tillstånd att förlänga sin verksamhet i ytterligare 20 år. Reaktorn från 1973 är en äldre modell med en så kallad BWR-reaktor, samma som användes vid reaktorerna i Fukushima. Beslutet kommer möta kritik och kärnkraft blir allt mer impopulärt i Japan.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Den japanska kärnkraftsreaktorn Tokai II har fått tillstånd att förlänga sin verksamhet i ytterligare 20 år. Reaktorn från 1973 är en äldre modell med en så kallad BWR-reaktor, samma som användes vid reaktorerna i Fukushima. Beslutet kommer möta kritik och kärnkraft blir allt mer impopulärt i Japan. Tsunamin som ledde till den efterföljande katastrofen och härdsmältan på kärnkraftverket Fukushima 2011 är fortfarande färskt i mångas minnen.

Japan är ett land beroende av kärnkraft men efter Fukushima har endast en liten del av de 54 reaktorerna i landet startats upp igen. För operatören Japan Atomic Power som även drev de nu nedlagda reaktorerna i Fukushima, är beslutet mycket välkommet. Företaget ska även bygga ett tsunamiskydd runt kärnkraftverket samt få tillstånd från de lokala myndigheterna innan den beräknade omstarten kan ske någon gång efter 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons