Räddad bebis speglar syrisk tragedi

Lilla Wahidas svaga, bräckliga gråt fick hennes räddare att bryta ihop. Snyftande håller han den fyra månader gamla flickan i sin famn efter att hon har burits ut ur resterna av det hus som varit hennes hem i den syriska staden Idlib.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Händelsen i veckan filmades och sedan dess har miljontals människor berörts av bilderna på flickan och den gråtande hjälparbetaren.

””

Lilla Wahida och hennes familjs öde är en tragisk illustration av det syriska kriget och dess offer.

””

Såg hennes ansikte

Men plötsligt hörde han sin frus kvävda röst någonstans i ruinerna.

””

Vid det här laget hade frivilliga hjälparbetare från räddningskåren Vita hjälmarna kommit fram och tillsammans började de frenetiskt leta efter parets två döttrar; fyra månader gamla Wahida och treåriga Sinar.

””

Hjälparbetarna drog sedan undan ett stort cementblock som Wahida låg under och hennes utmattade far kunde lyfta upp sin dotter ur bråten.

””

Det är innan och under den skakiga färden till sjukhuset som flickan och hjälparbetaren, vars namn inte är känt, filmas.

””

Väggen hade rasat

Nu försöker Wahidas far röja upp bland rasmassorna. Hans mor och hans andra dotter, treåriga Sinar, har hittats - båda dödades i attacken.

””

Nu har Yehya Maatouq, hans hustru och lilla Wahida flyttat in hos släktingar i utkanten av staden.

Dottern har några sår och blåmärken på sitt huvud, men hon sitter lugnt i sin pappas famn under intervjun. Och Maatouqs svar på frågan om vad han har för hopp för framtiden är talande för den mardröm som offren för Syrienkriget lever i.

””

TT