Pressad vardag i Kurdistan efter turkiskt hot

Turkiets hot om att stänga gränsen och strypa oljeexporten från Kurdistan i norra Irak efter omröstningen om självständighet väcker oro. - Hälften av dem som lever här arbetar på andra sidan gränsen. Folk är rädda att de ska förlora sina jobb, säger studenten Taha Shafik.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017

Det har varit feststämning i staden Zakho sedan i måndags, då jasidan fick överväldigande majoritet i folkomröstningen om självständighet i den irakiska regionen Kurdistan. Omkring 350 000 invånare lever i Zakho, några kilometer från den livligt trafikerade gränsen mot Turkiet.

””

Men folkomröstningen har retat upp regeringen i Bagdad, och grannländerna Iran och Turkiet mobiliserar militärt längs gränsen mot Kurdistan.

Livlig handel

Turkiet har hotat att stänga gränsen helt, trots att stärkta handelsband med den självstyrande kurdiska regionen fått Irak att bli landets näst största exportmarknad efter Tyskland, skriver nyhetsbyrån AFP. Ankara hade före omröstningen goda förbindelser med regeringen i Arbil.

””

Han berättar att en stor del av de varor som säljs i Zakho, som mat och dryck, kommer från Turkiet. Att gränsen hålls öppen och att handeln fortsätter är viktigt för den irakiska delen av Kurdistan - men också för Turkiet.

””

TT: Hur känner kurderna kring att Turkiet ställt sig på Bagdads sida?

””

"Ge oss vårt land"

I öster har Teheran stoppat all import och export av bränsle till den kurdiska regionen i Irak. Bagdad planerar att skicka arméförband till Iran för att hålla gemensamma militärövningar vid gränsen.

Taha Shafik säger att det hela tiden kommer olika bud via medier om möjliga konsekvenser på grund av folkomröstningen och att det väckt oro hos många.

””

Han tillägger att han trots allt tror att framtiden kommer att ljusna.

””

TT