Annons

Pompeo: Trump skapar ny liberal världsordning

Donald Trumps utrikespolitiska ambitioner handlar inte om att överge USA:s politiska ledartröja på den globala arenan, säger landets utrikesminister Mike Pompeo i ett tal till diplomater och tjänstemän i Bryssel.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Donald Trumps utrikespolitiska ambitioner handlar inte om att överge USA:s politiska ledartröja på den globala arenan, säger landets utrikesminister Mike Pompeo i ett tal till diplomater och tjänstemän i Bryssel.

Målet för Trump, fortsätter Pompeo, är att omforma den internationella ordningen, så att samarbete mellan suveräna stater prioriteras framför institutionsdrivna och multilaterala avtal. På så vis hoppas man kunna stoppa "dåliga aktörer" så som Kina och Iran från att dra fördelar av systemet.

Annons

Enligt Pompeo vill Trump reformera den liberala handelsordningen, inte förstöra den.

Ledarna inom EU har vid upprepade tillfällen uttryckt oro gällande Trumps retorik och hans beslut att dra sig ur såväl Parisavtalet som kärnavtalet med Iran.

På måndagen anspelade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på Trumps utrikespolicy vid ett tal i Cambridge, Massachusetts där hon varnade för att låta "djungelns lag" ersätta rättstatsprincipen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons