Annons

Mellanöstern: Hård Irankritik i Pompeos tal

USA är en "godhetens styrka" i Mellanöstern , förklarade den amerikanske utrikesminister Mike Pompeo i ett linjetal i Kairo om USA:s politik i regionen. Udden i talet var riktad mot ärkefienden Iran.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

USA är fortsatt beslutsamt att totalt krossa terrorrörelsen IS, trots att landets styrkor lämnar Syrien, fastslog Pomepo

””

I talet nämndes inte Obama vid namn men Pompeo talade om en "annan amerikan" som sått kaos i Mellanöstern genom sin oförmåga att konfrontera militant islamism.

Annons

Iran ska bort

””

USA kommer att arbeta för att få bort allt iranskt inflytande från Syrien, enligt Pompeo.

””

Pompeo förklarade också att USA inte kommer att ge Syrien och dess president Bashar al-Assad något bistånd för återuppbyggnad av landet förrän stater som stöder al-Assad (Ryssland) har lämnat Syrien.

På en presskonferens inför talet som den amerikanska utrikesministern höll tillsammans med sin egyptiske motpart Sameh Shoukry, hyllade Pompeo den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisis "kraftfulla insatser för att bekämpa det pågående hotet om terrorism".

Mike Pompeo är på rundresa i Mellanöstern, bland annat för att försöka förklara var USA står i förhållande till regionen efter Donald Trumps överraskande besked för tre veckor sedan om att 2 000 amerikanska soldater skulle dras tillbaka från Syrien. Beskedet ledde till kraftig kritik inte minst på hemmaplan och USA försvarsminister Jim Mattis beslöt att lämna sin post i protest.

"Påhitt av medierna"

Pompeo fick på presskonferensen frågor om USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Boltons besked tidigare i veckan där denne framhöll att det fanns villkor för ett amerikanskt tillbakadragande i Syrien. Bolton sade bland annat att USA:s kurdiska allierade i Syrien ska garanteras skydd och att terrorgruppen IS måste vara totalt besegrad i Syrien. Enligt Pompeo stod Boltons villkor på intet vis i motsats till Trumps tidigare besked om tillbakadragande av soldater.

””

Trump själv - men framför allt hans talespersoner i Vita huset - har efter det första beskedet försökt mildra tonen en aning och sagt att tillbakadragandet kan "ske över en tidsperiod".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons