Pentagon: Invasion enda sättet avväpna Kim

Det enda säkra sättet att lokalisera och ta kontroll över alla Nordkoreas kärnvapenanläggningar skulle vara en amerikansk markinvasion, enligt Pentagon.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Det enda säkra sättet att lokalisera och ta kontroll över alla Nordkoreas kärnvapenanläggningar skulle vara en amerikansk markinvasion, enligt Pentagon. Washington Post har tagit del av ett brev från det amerikanska försvarshögkvarteret till kongressledamöter, där det framgår att en sådan insats skulle kunna få regimen i Pyongyang att sätta in biologiska och kemiska stridsmedel.

Brevet är ett svar på en begäran från två kongressledamöter som bett om en uppskattning av hur stor skada en militär konflikt med Nordkorea kan tänkas innebära, vad gäller dödsoffer bland amerikanska och allierade styrkor samt civila.

USA:s president Donald Trump är på en Asienresa som han inledde med att besöka Japan. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som tidigare kallat den amerikanske ledaren "obotligt sinnessjuk", "mentalt störd" och "senil", hälsade Trump välkommen till regionen genom att hota med att bygga ut landets kärnvapenarsenal ytterligare.

TT