Annons

Påven vill se modernare kyrka

Påve Franciskus vill att den katolska kyrkan ska moderniseras. Det framgår av nya riktlinjer för världens mer än en miljard katoliker, det 200-sidiga dokumentet med titeln "Kärlek i familjen" som på fredagen presenteras av Vatikanen, rapporterar BBC.(TT)
Publicerad 8 april 2016

Påve Franciskus vill att den katolska kyrkan ska moderniseras. Det framgår av nya riktlinjer för världens mer än en miljard katoliker, det 200-sidiga dokumentet med titeln "Kärlek i familjen" som på fredagen presenteras av Vatikanen, rapporterar BBC.

Den katolska doktrinen förändras inte, men däremot lämnas en öppning för världens biskopar att tolka riktlinjerna utifrån den kultur som de verkar i.

Annons

I dokumentet som den 79-årige Franciskus presenterar tas frågor om skilsmässa, preventivmedel och barn upp.

Texten speglar påvens mer barmhärtiga inställning till troende som inte lever helt i enlighet med traditionella katolska värderingar.

Den inflytelserika tyska kardinalen Walter Kasper tror att dokumentet kommer att innebära en ny epok för katolicismen. Samtidigt finns starka konservativa krafter som inte vill se kyrkan färdas i en mer liberal riktning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons