Annons

Påven: Övergreppstystnad ska inte tolereras

Påve Franciskus har beordrat en "grundlig utredning" av samtliga av Vatikanens dokument som rör den amerikanske förre kardinalen Theodore McCarrick, som i juli i år avgick från kardinalsämbetet efter anklagelser om sexövergrepp mot minderåriga.(TT)
Publicerad 6 oktober 2018

I ett uttalande på lördagen slår påven också fast att tystnad kring övergrepp inte längre kommer att accepteras.

"Varken övergrepp eller döljande av övergrepp kan längre tolereras", konstaterar påven i Vatikanens uttalande. Han skriver också att kyrkan nu måste ta uti med "den mörka plågan av övergrepp inom och utom" institutionen.

Annons

Larmade redan 2013

Fallet med Theodore McCarrick har lett till allvarlig kritik av påve Franciskus som pressats hårt av anklagelserna.

I augusti anklagade ärkebiskop Carlo Maria Viganò, som tidigare var sändebud för Vatikanen i USA, Franciskus för att ha duckat för anklagelser om sexövergrepp. I ett elva sidor långt brev som publicerades i den amerikanska katolska kyrkans äldsta tidning, National Catholic Register, skrev Viganò att han redan 2013 gjorde påve Franciskus uppmärksam på anklagelserna mot kardinal Theodore McCarrick.

I lördagens uttalande skriver Vatikanen att påven "är medveten och bekymrad över den samvetsoro som dessa anklagelser inneburit för de troende".

"Absolut inget minne"

Det var i juni som katolska kyrkan i USA meddelade att man fann anklagelserna om att McCarrick utnyttjat en pojke sexuellt för 50 år sedan trovärdiga. Kort därpå trädde fler män fram och berättade att McCarrick ska ha tvingat dem att sova med honom i ett strandhus när de som unga vuxna genomgick utbildning hos honom.

McCarrick har sagt sig ha "absolut inget minne" av det påstådda övergreppet för 50 år sedan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons