Annons

På fest i Trumpfäste: "Demokrater är farliga"

- Vem vill gosa med Trumpie-nallen? Får jag ett bud! Republikanerna i Alabama är kreativa när det gäller att samla in pengar inför kongress- och delstatsvalen.(TT)
Publicerad 4 november 2018

Trädgården vid det grå huset invid sjön är upplyst och dekorerad. Glänsande blå och röda stjärnballonger är fästa vid borden, i ett hörn stämmer Flying Jenny Old Time String Band sina instrument. Många gäster minglar i cowboyboots eller tröjor med president Donald Trumps slogan "Make America Great Again".

””

"Stå upp!"

Annons

Tad Douglas make Herbert är delstatssenator, de två är välkända i Birminghams republikanska kretsar. Den här kvällen står de värdar för organisationen Republican Women of the Souths party som lockar närmare 100 entusiastiska partikamrater. I den tryckande värmen serveras barbeque på plasttallrikar och på verandan pågår en tyst auktion för att samla in pengar till lokala kampanjer inför valet den 6 november. Bland gästerna finns en svart man, alla andra är vita.

Här är idel leenden och ryggdunkanden men samtidigt hätska utfall mot Demokraterna. Motståndarpartiets anhängare beskrivs som farliga, radikala liberaler - sådana som vill låta brottslingar flöda fritt över USA:s gränser och låta människor leva på skattefinansierade bidrag.

””

Head är uppvuxen i paret Douglas kvarter, i den välbärgade förorten Hoover. Efter att ha provat på en karriär som sångerska i Los Angeles driver hon nu bloggen och radioprogrammet "The Hollywood Conservative" och är ibland kommentator på nyhetskanalen Fox News. Den medievana Head säger sig vara fullständigt nöjd med Trump - men hon anser att presidenten borde anställa henne så att hon kan styra upp hans budskap.

””

Icke-republikanskt?

Åsikten delas av många som TT talar med på grillfesten. De flesta tycker att det är "icke-republikanskt" att twittra så som Trump gör. Men faktum är att både Head och de andra talarna får mest jubel när de attackerar motståndarpartiet, särskilt höstens "giftiga och ovärdiga attacker" mot den konservativa HD-domaren Brett Kavanaugh. Lika vänliga som festdeltagarna är mot varandra, lika hårda är de mot Demokraterna.

Sallie Bryant, ordförande i det lokala Republikanska partiet, suckar när polariseringen kommer på tal.

””

Djup spricka

Trump tycktes elda på polariseringen när han nyligen jämförde Demokraterna med en uppretad folkmassa. "Man ger inte tändstickor till en mordbrännare och man ger inte makten till en ilsken, vänstervriden folkmassa. Demokraterna har blivit för extrema och för farliga för att styra", twittrade presidenten.

Att en närmast avgrundsdjup spricka finns mellan partierna är särskilt tydligt i det konservativa Alabama. Demokrater som TT talat med säger att de skäms över presidenten och oroas över ökad segregation och ekonomiska klyftor. De fruktar även att aborträtten och hbtq-personers rättigheter hotas med den nye HD-domaren. På partyt i Hoover är åsikterna de motsatta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons