OSSE godkänner valet i Ukraina

Godismagnaten Petro Porosjenko fick ett övertygande väljarstöd men står inför en enorm utmaning när han tar över som Ukrainas president. OSSE:s valobservatörsstyrka godkänner samtidigt valresultatet.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
Foto: Scanpix

Enligt preliminära resultat får Porosjenko 54 procent av rösterna och säkrar därmed segern redan i första valomgången. Tvåan, den förra premiärministern Julia Tymosjenko, får bara stöd av 13 procent av väljarna.

Petro Porosjenko, som gjort sig en förmögenhet på sin sötsakskoncern Rosjen, var favorittippad och utropade seger redan innan siffrorna var klara.

Han har nu förkunnat att han avser behålla den sittande regeringen, inklusive premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Porosjenko betonar också att han inte tänker låta östra Ukraina bli "ett nytt Somalia", vilket han hävdar är separatisternas målsättning, rapporterar AFP.

- Det blir inga samtal med terrorister.

Den militära offensiven ska fortsätta men bli mer effektiv, säger han enligt Reuters.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som haft runt 1 000 valobservatörer på plats i Ukraina, säger att valet i stort genomfördes enligt demokratiska principer. Valet ger den nya presidenten ett legitimt mandat att föra en dialog med befolkningen i östra Ukraina, säger organisationen enligt Reuters.

Inga vallokaler höll dock öppet i miljonstaden Donetsk nära gränsen till Ryssland. I hela regionen Donetsk och närliggande Luhansk, som har utropats som självständiga folkrepubliker, öppnade runt en femtedel av vallokalerna i gårdagens presidentval.

Enligt preliminära uppgifter från valkommissionen var valdeltagandet 60 procent i landet som helhet.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.