Obamas arv: Tung förebild för svarta

När Barack Obama valdes till USA:s mäktigaste ämbete hoppades en del att rasism och fattigdom skulle upphöra. Så blev det inte. Men han bröt ny mark och kan nu till många svarta amerikaners fasa ersättas med sin motsats, Donald Trump. Historiens vingslag slår i södra Chicago.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Historiens vingslag slår i södra Chicago. Det är valdag den 4 november 2008. 92-åriga Rosa Aldridge minns när svarta amerikaner som hon inte hade rösträtt. Men denna dag kan hon stödja traktens son, övertygad om att han kommer att vinna. 22-åriga dotterdottern Tanya Aldridge har hjälpt mormor till vallokalen och ska därefter hem och spela in valvakan för att kunna visa den för de barn hon hoppas få i framtiden.

Några timmar senare står det klart. Barack Obama har vunnit och Chicagos gator fylls av jublande, dansande, glädjegråtande människor. Mannen med slagorden "Hopp" och "Ja, vi kan" har inte lite att leva upp till - mitt i en bråddjup finanskris.

Våldsamma upplopp

Åtta år senare har påstådd polisbrutalitet med dödlig utgång mot svarta i städer som Ferguson 2014 och Baltimore 2015 skakat landet. Upploppen har rasat, känslorna svallat. En ny generation medborgarrättsrörelse, Black Lives Matter (ungefär Svarta liv är viktiga), har sett dagens ljus på sociala medier.

””

Baker är biträdande redaktör på Louisiana Weekly, en nyhetstidning av och för svarta amerikaner.

Louisiana har bland de största inkomstskillnaderna i USA och högst andel fångar i landet, ja, kanske till och med i världen med 847 per 100 000 invånare 2014, enligt officiell statistik. Svarta är också starkt överrepresenterade bland fångarna. I New Orleans ligger också det ökända fängelset "Angola", som på 1800-talet var en plantage med slavar från det afrikanska landet med samma namn. Nu är det i stället överlag svarta fångar som arbetar på samma fält som slavarna. Då som nu övervakade av vita vakter till häst.

Obamacare viktigast

””

Både Baker och Mckesson lyfter fram "Obamacare" - USA:s första allmänna sjukförsäkring - som den insats av presidenten som haft störst betydelse för de generellt sett fattigare svarta, även om reformen inte specifikt är riktad mot dem.

””

Den förbättrade ekonomin, med minskad arbetslöshet, har liksom sjukförsäkringen också varit viktig för såväl svarta som andra.

Den symboliska betydelsen av att Obama blev vald ska heller inte underskattas.

””

Fasar för Trump

Men kritiker finns.

””
””

Efterträdaren i Vita huset kan heta Donald Trump, till många svarta amerikaners fasa.

””

Varken han eller Baker har hört en endaste svart person säga att hen kommer att rösta på den republikanske kandidaten.

””

TT