Annons

Ingen hjälpkonvoj till östra Ghouta

Ytterligare en busskonvoj med nödhjälp till invånarna i krigshärjade rebellenklavaven östra Ghouta utanför Damaskus planerade att åka in i området under torsdagen. Men snart meddelade Internationella rödakorskommittén att försöket ställs in.(TT)
Publicerad 8 mars 2018
””

Den syriska militären har tillsammans med det ryska flygvapnet och allierad milis genomfört en flygbombningskampanj sedan den 18 februari - den mest omfattande sedan belägringen av regionen 2013. Nyligen inleddes en markoffensiv, där städer och byar fallit och den syriska regeringen har lyckats ta kontroll över omkring halva östra Ghouta från rebellgrupperna. Området är på väg att delas i två fickor som är isolerade från varandra.

Fruktansvärda förhållanden

Annons

Jens Lærke, talesperson för FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA), bekräftar att inga lastbilar kunde åka in på torsdagen.

””

Omkring 400 00 civila tros befinna sig i området, enligt FN:s beräkningar. Förhållandena i östra Ghouta beskrivs som fruktansvärda med brist på livsmedel, rent vatten, andra förnödenheter och sjukvård.

Över 900 döda

Sedan den senaste offensiven inleddes har drygt 900 civila dödats, många av dem barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

FN har krävt att civila ska kunna lämna enklaven och Damaskus har med sina ryska allierade upprättat en korridor för detta. Den syriska regimen hävdar att de civila hålls kvar som mänskliga sköldar av olika rebellgrupper som hotar att döda dem om de försöker lämna östra Ghouta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons